12. mai 1998 kell 22:00

Läti turul pole pidamist

Riia börsil kukkusid hinnad teisipäeval taas. Maaklerid nimetasid põhjusena esmaspäevase tõusu arvel kasumivõttu, mis hetke hinnataset arvestades kõlab veidi kummaliselt. Kukkujad olid nii turuliider Unibanka kui esmaspäeval ootamatult tõusma hakanud Daugavpilsi tehas. Väidetavalt on mitmed suured aktsionärid pöördunud ettevõtte vastu ning soovivad oma osalusest vabaneda, mis hinnale muidugi midagi head ei kuuluta. Ka enamik teisi juhtivaid aktsiaid järgis langustrendi. Tänane langus näitab, et börs pole suuteline praktiliselt mingeid tasemeid hoidma ning möödunud kolmapäeva meenutavaid üllatusi võib tulla veelgi.

Ka Leedu aktsiad liikusid põhiliselt allapoole. Põhinimekirjale andsid suuna pangad, mis kukkusid pankade ühinemise suhtes investorite seas üha enam leviva pessimismi tõttu. Sama teed käis kogu põhinimekiri peale Medienos Plau?ase. Turul levivad kuulujutud sellest, et Metsa-Serla kavatseb firma täielikult välja osta ning see on viimastel päevadel aktsia hinda taas üles lükanud. Soomlaste kinnitustel on nad jätkanud aktsiate kokkuostmist turul, suurendades osaluse firmas 72 protsendini, kuid väljaostu suhtes pole otsust langetatud. A-nimekirjas näitas tugevat tõusu Leedu Energia, mis oli päeva enim kaubeldud aktsia.

RTS sulgus teisipäeval, esmakordselt pärast 4. veebruari, allpool 300 punkti piiri. Maaklerite sõnul oli tegu vähesest likviidsusest tingitud langusega turul, kus maailma turgude langus on eemale peletanud kõik potentsiaalsed ostjad. Ilmselt mängis rolli ka vastu turu ootusi Jeltsini poolt alla kirjutatud seadus, mis piirab välisosaluse ÜESis 25 protsendiga. See tähendab, et lähiajal peab välisosalus firmas vähenema 2--3%.

Uued liitumised viisid USA aktsiad esmaspäeval uuele tõusule, kuid võlakirjade tulususe tõus üle psühholoogilise 6% piiri kärpis õhtul kasumeid järsult. Analüütikud ootavad liitumislainele börsitõusu ennustavat jätku.

Hetkel kuum