EL ja USA lähenevad

19. mai 1998, 00:00

Euroopa Liit on süüdistanud USAd selles, et tema poolt kolmandate maade suhtes kehtestatud sanktsioonid on vastuolus rahvusvahelise õigusega. Kõne all on USA Helmsi-Burtoni seadus Kuuba kohta, mis lubab karistada kõiki välisfirmasid, kes investeerivad Kuubas pärast 1959. a revolutsiooni natsionaliseeritud omandisse, ning D'Amato seadus, mis kohustab rakendama sanktsioone nende välisfirmade suhtes, kes investeerivad Iraani ja Liibüa energiasektorisse.

D'Amato seaduse alusel tahtis USA karistada Prantsuse firmat Total SA, Vene Gazpromi ja Malaisia Petronas Dagangi, kes olid sõlminud 2 mld dollari suuruse tehingu Iraani Lõuna-Pari naftavälja hõlvamiseks. Eilsel tippkohtumisel jõuti siiski kokkuleppele, et USA loobub oma sanktsiooninõudest. Vastutasuks lubas EL, et edaspidi hoidub ta maailmas ebaseaduslikult võõrandatud kinnisvarasse investeerimast.

USA presidendi Bill Clintoni, ELi eesistujamaa Suurbritannia peaministri Tony Blairi ja Euroopa komisjoni (EK) presidendi Jacques Santeri eilsele kokkuleppele eelnesid pühapäeval Brüsselis ELi ja USA esindajate pingsad arutelud.

Lisaks esitasid EL ja USA algatuse liberaliseerida kahepoolseid kaubandussuhteid ning edendada mitmepoolset kaubandust.

ELi ja USA tippkohtumiselt siirdusid Tony Blair ja Bill Clinton Genfi maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) nõupidamisele, kus USA president tegi eile hilisõhtul ettepaneku ülemaailmsete kaubandusläbirääkimiste uue vooru alustamiseks. REUTERS-KL-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing