8. juuni 1998 kell 22:00

Ülevaade riikide konkurentsivõimest

Genfi maailma majandusfoorumi aastaülevaates on vaadeldud riikide võimalikku majanduskasvu ja olemasolevat sissetulekutaset ning võrreldud nende majanduslikke, tehnoloogilisi ja infrastruktuuriandmeid.

Harvardi ülikooli majandusprofessor Jeffrey Sachs kirjutab ülevaates, et Aasia kriis oli pigem finantspaanika kui selle regiooni riikide otsene majandusnõrkus. Tema sõnul kannatasid need riigid põhiliselt väliskapitali väljavoolu pärast: eelmisel aastal voolas sealt kokku välja 12 miljardit dollarit, kusjuures 1996. a oli sinna juurde tulnud 93 miljardit dollarit. Ettekande põhjal on kuues Aasia riigis maailma suurim lähima aja majanduskasv.

Loetelus kolmandale kohale pääsenud USA edestab teisi riike juhtimise kvaliteedi ja tehnoloogia poolest. Euroopa edukaim Suurbritannia on viimasel ajal tublisti konkurentsivõimelisemaks muutunud: 1996. a oli ta 15. ja mullu 7.

Konkurentsivõrdluses on Vana Maailma riikidest positsiooni hästi tugevdanud ka Holland ja Iirimaa, kumbki on tõusnud viis kohta ja jõudnud vastavalt 7. ja 12. kohale.

Euroopa suurriigid Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia on tagasihoidlikul 22., 24. ja 41. kohal. Viimasel kohal on Venemaa välja vahetanud Ukraina. FT-ÄP

Hetkel kuum