16. juuni 1998 kell 22:00

Lühiuudised välismaalt

Baltimaad peavad looma ühtse väärtpaberivahendajate litsentseerimissüsteemi, otsustasid Balti riikide väärtpaberiinspektsioonid.

Otsuse minna tulevikus üle ühtsele litsentseerimisele tegid kolme Balti riigi väärtpaberiinspektsioonide juhid kohtumisel Riias, teatas Läti väärtpaberikomisjon. Kohtumisel otsustati ka hakata välja andma kolme tüüpi litsentse: maakleri, finantsnõuniku ja fondijuhi litsentsi. BNS

Läti põllumajandusministeerium on nõus muutma riiklike põllumajandustoetuste korda ja täitma maailmapanga ettekirjutusi, kui see avab Läti põllumajandusele panga krediidiliini, ütles põllumajandusminister Andris Ravins.

Maailmapank soovitab alandada ühele põllumajandusettevõtjale makstavat maksimaalset toetust seniselt 35 000 latilt 20 000 latile, et anda riigi toetust võimalikult paljudele. Maailmapanga ettekirjutuste täitmine avab Lätile 25 miljoni dollarilise krediidiliini. BNS

Maailmapank hoiatas eile, et Aasia on langemas pikaajalisse kriisi ning kutsus Jaapanit üles aitama regioon seisakust välja.

«Me oleme tõenäoliselt kriisi esimese tsükli lõpus ning sisenemas sügavasse seisakusse või isegi kriisi,» ütles maailmapanga Aasia poliitika eest vastutav Jean-Michel Severino. REUTERS-BNS

Hiina keskpank tegi eile valuutaturul taas tugioste, et kaitsta jüääni spekulatiivse surve eest.

Diilerite sõnul ostis keskpank jüääni ning müüs dollarit juba kolmandat korda viimase üheksa kauplemispäeva jooksul, mis aitas valuutaturu stabiliseerida ning näitas valitsuse otsustavust oma valuutat kaitsta.

Analüütikud on hoiatanud, et jüääni devalveerimine seab suure surve alla ka Hongkongi valuutakomitee süsteemi. REUTERS-BNS

Euroopa parlamendi president hoiatas, et Euroopa Liidu institutsioonide ja eelarvesüsteemi reform võib lükata edasi Euroopa Liidu laienemise.

«On tõenäoline, et uute liikmete vastuvõtmist ei otsustata enne järgmise (Euroopa) parlamendi tööaja lõppu,» ütles Jose Maria Gil-Robles. 1999. aastal valitakse uued europarlamendi liikmed viieks aastaks. REUTERS-BNS

Hetkel kuum