27. august 1998 kell 22:00

Venemaa kaalub äraproovitud teid

Venemaa keskpank on sisuliselt tunnistanud oma jõuetust olukorda valuutaturul kontrollida. Teist päeva järjest lõpetati kauplemine dollariga Moskva valuutabörsil vaid minuteid pärast algust ning ametlikuks kursiks kehtestati reaalsusega seost mitte omav teisipäevane kurss. Pankadevahelistes tehingutes kasutatakse erinevaid vahetuskursse vahemikus 12--16 rubla dollar.

Analüütikute sõnul on Moskval valida ennustamatult kukkuva rubla ja inflatsiooni või piiratud kaubeldavusega, administratiivselt fikseeritud kursi vahel. Esimene on poliitiliselt ohtlik, teine aga ajutine ja ebapüsiv lahendus. Ilmselt minnakse siiski teist teed, kuna teineteisemõistmine T?ernomõrdini ja kommunistide vahel näib süvenevat. Kuuldavasti on kaalumisel isegi osa hindade administratiivse kontrollimise võimalus.

Maailma aktsiaturud jätkasid kiiret langust, ehkki Aasia valuutad end Vene kriisist segada ei lasknud. Samas saavad endiselt kõvasti pihta toormeturud ning toormega seotud valuutad, nagu Kanada ja Austraalia dollar ja Lõuna-Aafrika rand. Kesk-Euroopa valuutad püsisid tugevatena, v.a Ungari forint, Ukraina grivna põrus aga kõikumiskoridorist välja ning kauplemine dollariga Kiievis peatati. Investorid tõmbuvad välja perifeersetelt Euroopa turgudelt, nagu Skandinaavia, mis tõotab kaotusi ka Soomes ja Rootsis.

Mark langes taas, kuid jäi päeva jooksul vahemikku 1,8057/65 USD/DEM (14,446/52 USD/EEK), jeen seevastu tugevnes dollari vastu 142,83/93ni.

Hetkel kuum