2. september 1998 kell 22:00

Koodide teadmine aitab mobiili tundma õppida

Mõiste «ümbertöödeldud mobiiltelefon» tähendab telefoniaparaati, millel on muudetud turvakoodi ehk IMEI-koodi. IMEI-kood on olemas igal GSM-tüüpi mobiiltelefonil. Selle järgi on võimalik kindlaks määrata telefoni autentsus. Igal aparaadil on erinev kood, mida on võimalik kuvada telefoni ekraanile teatud nuppude kombinatsiooni sisestamisega. Samuti on see kood olemas iga telefoni korpuse tagaküljele kleebitud valmistajapoolsel sildil, mis sisaldab ka joonkoodi. Kui telefoni tagaküljel asuv kood vastab ekraanile ilmuvale, on telefon ümber töötlemata ehk selles osas puhas.

IMEI-koodi saab mobiili ekraanile nuppude kombinatsiooni *#06# sisestamisega, sümbolid sisestatakse ükshaaval. Üherealise ekraaniga aparaatide puhul tuleb teha veel lisasamm, nimelt liikuda menüünooltega ühe astme võrra kas vasakule või paremale (oleneb aparaadist).

Peale IMEI-koodi on Ericssoni mobiiltelefonidel võimalik ekraanile kuvada ka telefoni valmistusaeg ehk tehase väljalaskekuupäev ning lühimenüü koodid. Selleks tuleb sisestada menüü algolekus ükshaaval sümbolite jada __*__ *_ *. Seejärel ilmub displeile kõigepealt telefonimudeli kuue numbri ja kuue tähega märgitud üldkood, seejärel kuuekohalise arvuna telefoni tehase väljalaskekuupäev. Viimane neljakohaline arv on tehase partii numbriks. Sellelt displei pildilt nooltega vasakule või paremale liikudes on võimalik kuvada ka Ericssoni aparaatide puhul lühimenüü kasutuskoode.

Kasutatud mobiiltelefonide turul on liidriteks Skandinaavia firmade Ericsson ning Nokia aparaadid, teiste valmistajate tööd kohtab vähem -- need ei ole Eestis nii laialdaselt levinud. Seetõttu on võimaliku rikke korral odavam remontida enamlevinud aparaate.

Telefoniaparaadi vanust arvestades ei ole siiski ükskõik, millise margi puhul üle kolme-nelja aasta vanust aparaati osta. Samuti ei ole soovitav tormata kõige odavama pakutava sidevahendi järele -- hind sõltub suuresti siiski telefoni seisukorrast ja vanusest. Lehe kaudu mobiiltelefoni hankides võiks eelkõige uurida vastava margi puhul hinna poolest keskklassi jäävaid aparaate: on küll natuke kallimad, kuid see-eest ka kvaliteetsemas seisundis.

Eks eelistused käivad eelkõige rahakoti järgi, samuti on oluline ka soovitud mudel, kuid tasuks siiski ära mainida mõned head Ericssoni ja Nokia aparaadid nagu Nokia 2110 ja Ericsson 337, mis olid mõned aastad tagasi isegi «kultustelefonid», ja Ericsson 338.

Uuemate mudelite puhul tasuks kohe kindlasti kõrvale jätta Nokia 3110, mis selle aasta aprilli paiku tootmisest maha võeti, kuna esines tüüpiline viga -- aku liikus aparaadi taga rohkem kui ette nähtud või lülitas ennast lihtsalt välja. Mitte just eriti meeldiv avastus, eriti kui on oodata tähtsaid kõnesid või vaja olla alati kättesaadav.

Hetkel kuum