Otsitakse investorit suurele tselluloositehasele

09. november 1998, 00:00

«Oleme alustanud prooviturundust, saadame novembri lõpus 20 võimalikule välisinvestorile välja tehase rajamist tutvustavad materjalid. Loodame jaanuari lõpuks teada saada investorite huvi määra,» märkis Agu Remmelg reedel metsatööstuse liidu suurkogul.

International Finest Corporation on teinud uuringu Eestisse suure, 600 000tonnise aastatoodanguga tselluloositehase rajamiseks. Tehas vajaks aastas 3 mln tm männi ja kuuse paberipuud ja see on meil praeguse raiemahu puhul ka olemas. Tehase rajamishinnaks on pakutud 800 mln USDd ehk üle 10 mld krooni. Seni on Eestisse välisinvesteeringuid tehtud kokku 16 mld krooni eest.

«Tselluloositehase aastane ekspordimaht oleks 4,4 mld krooni, tehas looks 200 uut töökohta ja annaks kaudselt tööd rohkem kui 5000 inimesele,» ütles Remmelg. Tema sõnul soovivad võimalikud investorid Eesti riigilt garantiid, et tehas saaks teatud aja jooksul kindla koguse paberipuud riigimetsast. Soovitakse põhivarasse tehtavate investeeringute vabastamist käibemaksust.

Remmelg rõhutas, et tselluloositehase rajamise aktiivset eeltööd tehakse ka Lätis ja Baltimaades mitut tselluloositehast ehitada pole otstarbekas. Seega tuleb tehas riiki, kus pakutakse paremaid tingimusi.

Eesti metsatööstusettevõtted, raiefirmad ja erametsaomanikud pooldavad tselluloositööstuse rajamise kava, kuid on vastu tehasele riiklike garantiide andmisele.

«Kui riik garanteerib tselluloositööstuse tooraine, kas ei peaks siis nii käituma ka juba tegutsevate saetööstuste-plaaditehaste puhul,» lausus ASi Lemeks MT juhatuse esimees Jüri Külvik.

Eesti suurima metsavarumis- ja töötlemiskontserni ASi Sylvester nõukogu esimehe Mati Polli sõnul ei pea riik tselluloositehasele toorainegarantiid andma, sest Eestist veetakse Põhjala tselluloositehastesse ligi miljon kuupmeetrit tehnoloogilist laastu aastas. Loomulikult oleks see kasulikum müüa kohapeal tegutsevale tehasele.

«Minu arvates ei rajata tselluloositehast ei Lätti ega Eestisse, nii suurt investeeringut ei tee siia keegi,» väitis Polli.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing