Andres Reimer • 15 märts 1999

Koda nõuab maksukaotust

Ettevõtete tulumaksuvabastuse laiendamine alates 1. jaanuarist 2000 kogu Eestit hõlmavaks, kaasates Tallinna ja Harjumaa ettevõtted, on koja miinimumnõue, ütles eile pressikonverentsil kaubandus-tööstuskoja esimees Toomas Luman.

Ettevõtjate organisatsioonid taotlevad juba pikka aega ettevõtete tulumaksu kaotamist, kuid pole seni poliitikute seas toetust leidnud. «Ettevõtete tulumaksu kaotamise vastased hirmutavad, et Eesti kuulutatakse maksuparadiisiks,» ütles Luman, «kuid maksuparadiisis pole, erinevalt Eestist, raamatupidamise kohustust.»

Kaubandus-tööstuskoja aseesimehe Jüri Käo sõnul taotleb koda eraettevõtjatele kohti riigile kuuluvate ettevõtete nõukogudes, et mõjutada nende juhtimist.

Valitsus peab muutma riigi haigekassa avalik-õiguslikuks ettevõtteks ja kaasama ettevõtjad selle nõukogusse, et teha lõpp raha valele kasutamisele, selgitas Käo. «Haigekassal on raha rohkem kui vaja ning selle kasutamise üle otsustavad kitsalt meditsiinivaldkonna inimesed,» märkis Käo. «Meie soovime riigiettevõtete nõukogudes kutsuda esile argumenteeritud diskussiooni otsuste üle.» Jüri Käo on riigiaktsiaseltsi Eesti Energia nõukogu esimees.

Reformierakonnast, Isamaaliidust ja Mõõdukatest koosneva kolmikliidu peaministrikandidaat Mart Laar ütles, et ettevõtete vabastamine tulumaksust sisaldub kavandatava koalitsiooni erakondade programmides. «Senisest suurema koostöö tegemine eraettevõtlusega kumab kolmikliidu programmidest läbi,» lisas Laar. «Ettevõtjate kaasamine riigiettevõtete nõukogudesse tuleb protseduuriliselt läbi mõelda.»

Haigekassa peadirektor Maris Jesse ütles, et tema pooldab eraettevõtjate kaasamist haigekassa kontrollorganitesse ning peab avalik-õigusliku juriidilise isiku staatust üheks võimalikuks lahenduseks. «Haigekassa õiguslik staatus on seni riigi poolt selgelt määratlemata, see segab meie asutuse tööd,» lisas Jesse.

Toomas Luman teatas eile ka kaubandus-tööstuskoja juhatuse otsusest anda president Lennart Merile Eesti kaubandus-tööstuskoja I klassi aumärk. «Lennart Meri on andnud hindamatu panuse Eesti ettevõtete rahvusvaheliste majandussuhete arengule kaasaaitamisel ning Eestis soodsa ettevõtlus- ja investeerimiskeskkonna kujundamisel,» ütles Luman. I klassi aumärgi said ka koja taasasutaja Peeter Tammoja ja postuumselt koja idee algataja Joakim Puhk. II klassi aumärgi sai Toomas Tamsar, kes oli kaubandus-tööstuskoja direktor 1994.--1998. aastal.

Hetkel kuum