Väinu Rozental • 16. märts 1999 kell 22:00

Viljandi aknatehas tüssab võlausaldajaid

«Viljandi Aken ja Uks on pankrotiprotsessi ajal teinud hankijatega tasaarveldusi 5,6 miljoni krooni ulatuses,» rääkis pankrotiavalduse esitanud ASi Saru Puit juhatuse esimees Ago Sarapuu.

«Viljandi aknatehasele tuli Saru Metsa pankrot ootamatult,» väitis Saru Puitu esindav vandeadvokaat Anne Tammer. «Kuna Viljandi tehas vajab Saru Metsa kuivateid ja seal valmistatud toorikuid, leidsid nad võimaluse, kuidas vara edasi kasutada,» viitas advokaat väidetavalt fiktiivselt sõlmitud rendilepingule Saru Metsa seadmete kasutamiseks.

Saru Metsa võlausaldajad otsustasid eile lõpetada ettevõtte tegevuse. Pankrotihaldur Olev Kuklas ütles, et vaid kohus saab otsustada, kas tegemist on tagantjärele vormistatud rendilepinguga.

Võlausaldajad on veendunud, et Viljandi aknatehas kasutab praegu Saru Metsa vara fiktiivse laenulepingu alusel. Kui Võru maakohus kuulutas 8. detsembril välja Saru Metsa pankroti, ei rääkinud Saru Metsa tegevdirektor Inno Valo midagi saeveski tuumikomaniku Viljandi aknatehasega sõlmitud rendilepingust. Kaks päeva hiljem tuli välja 14. septembri kuupäeva kandev leping, mille kohaselt rendib Viljandi Aken ja Uks Saru Metsa vara 60 000 krooni eest kuus. Viljandi aknatehas on tööle võtnud üle poole Saru Metsa endistest töötajatest.

«Omanike erinev suhtumine Saru Metsa arengukontseptsiooni viis pankrotiprotsessini,» väitis Baltimaade suurima aknatootja, ASi Viljandi Aken ja Uks peadirektor Olavi Liivandi. Tema sõnul oli Saru Mets käendanud Viljandi aknatehase teadmata Saru Puidu laenu ja keeldus seetõttu tasuma ka Saru Puidu esitatud võlanõuet 248 000 krooni.

Viljandi aknatehase ja Saru Metsa ning Saru Puidu suhteid tundvate inimeste kinnitusel on Viljandi Aken ja Uks plaaninud juba tükk aega Saru Metsa ülevõtmist.

Olavi Liivandi kinnitas, et aknatehas tahtis juba eelmisel aastal ära osta kõik Saru Metsa aktsiad, kuid ei jõudnud firma väikeomanikega kokkuleppele. Ta lisas, et kui Saru Metsa vara läheb müüki, on Viljandi Aken ja Uks üks ostuhuviline.

«Meie eesmärk on toota Sarul edasi ning anda inimestele tööd,» lausus Liivandi.

Saru Mets on saanud viimase kahe aastaga 4,5 miljonit krooni kahjumit. Enamiku toodangust müüs Saru Mets seejuures tuumikomanikule, ASile Viljandi Aken ja Uks. Liivandi väitis, et aknatehas pole saeveskile kunagi hinda ette dikteerinud.

Saru Metsa vastu on esitatud nõudeid 9,3 miljoni krooni ulatuses. Ettevõtte pankrotitoimkond on teinud ettepaneku müüa saeveski vara tervikvarana enampakkumisel alghinnaga 9 miljonit krooni.

Hetkel kuum