21. märts 1999 kell 22:00

Rootsi maksuamet jahib kodanike tulusid

Suur osa sellest rahast asub välismaal ja Rootsi maksuametil on väga raske selle jälile jõuda, mistõttu see võibki jääda maksustamata. Kui suur on maksustamata vara osakaal välismaal, ei ole võimalik öelda. 577,7 miljardit on summa, mis on justkui «registreerimata säästud» ning Rootsi statistikaamet on saanud ülesandeks välja uurida, kust ja kuidas selline summa tekkis. Tegemist võib olla ka statistika puudujääkidega, kuid üsna tõenäoline on võimalus, et just see arv kajastab rootslaste rahapaigutusi välisfondidesse ja aktsiatesse ning raha hulka väliskontodel.

Perede rahalised sissetulekud ulatusid 1997. a kokku 3735,8 mld Eesti kroonini. «Registreerimata» säästude osakaal on 15% perede kogutulust. Rootslaste isu välismaiste aktsiate järele suureneb üha -- ainuüksi eelmise aasta jooksul osteti välisaktsiaid 136,4 mld krooni eest. Kõik need miljardid ei jää siiski maksuametil märkamata. See, kes paigutab raha Rootsis registreeritud välisfondi või kel on näiteks Stockholmi börsil ostetud Soome Nokia aktsiaid, maksustamisest ei pääse. Mõne analüütiku arvates pääseb maksustamisest ligikaudu 350 mld krooni eest välismaale paigutatud vara. Arv on küll kaudselt tuletatud, kuid fakt on, et tegemist on suure summaga. Seetõttu tunnebki maksuamet asja vastu suuremat huvi.

Autor: DI

Hetkel kuum