Reuters/Scanpix • 28. märts 1999 kell 22:00

20 tundi kauplemist

Vaidluste tulisusest võib aru saada, sest tegemist oli riikidevahelise raha ümberjagamisega, ja eks raha puhul ole oma särk ikka ihule kõige ligemal. Ehkki Agenda 2000 lõppvariandis taganeti ELi riikide põllumajandusministrite ja Euroopa komisjoni radikaalsematest lepetest, peetakse selle vastuvõtmist Saksa kantsleri Gerhard Schröderi suureks võiduks, sest ta suutis Euroopale raskel hetkel tõestada oma juhivõimeid ja kompromissivalmidust, isegi Saksamaa järeleandmise hinnaga. «Ma loodan, et avalik arvamus suhtub nüüd Euroopasse palju positiivsemalt kui mõni nädal tagasi,» ütles väsinud ja rahulolev Saksamaa kantsler kohtumise lõpul. «Me oleme uhked, et suutsime üheskoos saavutada eelarvedistsipliini ja sotsiaalset õiglust tasakaalustava laheduse.»

Agenda 2000 lõppvariandis külmutatakse ELi 2000.--2006. a eelarve tänavuse aasta -- 85 mld euro -- tasemel. See tähendab, et järgmise seitsme aasta jooksul kulutatakse põllumajandusele 283,5 mld ja vaesemate piirkondade arenguabiks 213 mld eurot. Aastani 2005 lükati edasi piimareform. Teravilja tagatishinda alandatakse kahes jaos 15% (algselt 20%) ja loomaliha tagatishinda kolmes jaos 20%. Hinnavähenemist kompenseerivate otsetoetuste edaspidine kärpimine jäi ära.

Autor: REUTERS

Hetkel kuum