16 juuni 1999

ETV püüab kahjumist vabaneda

Eesti Televisiooni (ETV) peadirektor Toomas Lepp lausus eile, et telekanal nõuab maksuametilt tagasi 13,7 miljonit krooni, mida amet on ettevõttelt ebaõigelt nõudnud. «Kui saame selle raha tagasi, on ETV eelmise aasta kasum 4 miljonit,» väitis ta. Lepp lisas, et raha tagasisaamise protsess on käivitunud.

ETV põhjendab oma nõuet audiitori järeldusotsusega, mille järgi on telekanal kasutanud käibedeklaratsioonide koostamisel metoodikat, mis ei ole kooskõlas käibemaksuseadusega.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luus teatas, et ETV on käibemaksu küsimuses ametiga kontakti astunud, kuid nõuet veel esitanud pole. Küsimus on selles, et kui asutusel või ettevõttel on ka muid funktsioone peale ettevõtluse, nagu ETV-l, siis käibemaksuseaduse järgi ei ole tal õigust nende pealt käibemaksu tagasi saada, rääkis ta. Luus lisas, et ettevõtluse ja mitteettevõtluse vahelised proportsioonid on ETV ise paika pannud.

Ringhäälingu nõukogu liige Andres Herkel lausus, et ETV oli eelmisel aastal kahjumis sõltumata sellest, millise lahenduse saab maksuametiga peetav vaidlus. «Summa hajub mitme aasta peale, ainult 4 miljonit tuleb eelmisse aastasse,» rääkis Herkel.

Herkeli sõnul on kahjum tingitud sellest, et ETV tootis rohkem programmi, kui eelarve ette nägi. Ülekulutused olid eelmise aasta teise poolaastal näha, aga ette ei võetud midagi, rääkis ta.

Ringhäälingu nõukogu kinnitas üleeile hilisõhtul ETV eelmise aasta majandustulemused, mille kohaselt on ETV eelmise aasta kahjum 9,6 miljonit krooni. «Me kinnitasime või seaduse järgi koguni kiitsime heaks audiitori töö. See ei tähenda, et oleme ETV eelmise aasta majandustegevuse heaks kiitnud,» sõnas Herkel.

Ringhäälingu nõukogu annab kahjumile hinnangu esmaspäeval. Selleks ajaks peaks Herkeli andmetel valmima ka ekspertiis Toomas Lepa sõlmitud lepingutele, mida ETV juhatus on nimetanud majandushuve kahjustavateks.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum