29. juuni 1999 kell 22:00

Vene vaimuta St. Petersbourg

Vanalinnas viimati Rataskaevu hotellina tegutsenud ja kõrgklassi hotelliks ümber ehitatud St. Petersbourgil pole peale nime venepärasega mingit pistmist.

Renoveerijad pole ei väliselt ega ka sisekujunduses lähtunud tsaariaja Venemaa pealinna nimest, mida korduvalt ümber ehitatud hotell kandis enne sõda. 28 sviiti ja külalistetuba on lahendatud art déco eklektilist segastiili järgides. Esimese korruse fuajee ja retseptsioon on muinsuskaitse nõuete kohaselt säilitanud kolmekümnendate aastate eksklusiivse atmosfääri, mille 1934. aastal lõi arhitekt Karl Burman.

Hotell valmis küll tähtajaks, kuid ehituse lõpu muutis ülikiireks kokku ligi poolteisekuine tööseisak. Muinsuskaitse seiskas ehituse formaalsuste täitmatajätmise tõttu, näiteks hilines lammutusluba. Avamise eel paigaldati üheaegselt sisustust ja lõpetati siseviimistlust.

Rataskaevu hotelli ostis Schlössle Hotel Group oktoobris ligi 33 miljoni krooni eest. AS Ober-Haus omab 60% Schlössle Hotel Groupi aktsiatest, ülejäänu kuulub Norra investeerimisfirmale Industrifinans Eiendom Baltikum ASA. St. Petersbourg taotleb nelja tärni hotelli staatust ja kuulub Schlössle hotelliketti. Investeeringu tasuvusajaks on arvestatud viis aastat.

Hotelli juures pole parklat, külastajad saavad kasutada üksikuid reserveeritud kohti maja ees. St. Petersbourgi eelised on sadama ja raudteejaama lähedus ning suhteliselt lühike tee lennujaamani.

Plaanid ehituse käigus ei muutunud, lõpptulemus on selline, nagu algselt kavandatud oli. Mõtlesime kasutada ära vanalinna omapära, et turist tunneks omal nahal, et ta on just Tallinnas. St. Petersbourgi eeliste üle teiste hotellide ees laseme otsustada klientidel.

Hotellis ei tulnud teha kapitaalseid ümberehitusi, sest olemasolevad ruumid olid piisavalt suured ning sobisid kahetoalisteks numbritubadeks ja sviitideks.

St. Petersbourgi hotell esindab sajandivahetuse Ida-Euroopa arhitektuuri kõrgperioodi, mille loomisel olid osalised Prantsusmaa ja Itaalia arhitektid.

Arhitektuuriliselt jäi hoone samaks (kamin, valgustus), täiendasime seda eklektilise 1920. aastate belle epoque'i stiiliga. Traditsiooniline art déco on väga külm, muutsime seda helgemaks heleda mööbli ja kangastega.

Hinne ehitaja tööle on neli.

Hotell sai ümberehituse käigus uue sanitaartehnika, elektri- ja ventilatsioonisüsteemi, uued aknad ja siseuksed, sest varasemad olid küll väga ilusad, kuid ei olnud tuleohutusnõuete kohased. Ruumipaigutus jäi peaaegu samaks -- tellija loobus üksikutest vaheseintest, ühe toa kohandasime invaliidide ja teise allergikute tarbeks.

Eelmise sajandi lõpul ehitatud hotelli uuendasid viimati 1986. aastal poolakad, kelle tehtu ei vastanud enam tänapäeva nõuetele -- ventilatsioonist ei piisanud ja vannitubade põrandad polnud köetavad. Poolakate pandud lehtpuuparketi otsustas tellija taastamise asemel vaibaga katta.

Hoone renoveerimisel tuli järgida muinsuskaitse nõudeid: säilitada fuajee ja taastada välisuksed. Hotelliehitus on kaheetapiline töö -- esimesele etapile järgneb keldri ja pööningu ümberehitus.

Autor: Imbi E. Kaljuste

Hetkel kuum