Viktoria Korpan • 18. juuli 1999 kell 22:00

Eesti poiss Gatesi juures

21aastane Targo Tennisberg elab aprillist USA läänerannikul Seattle'is ja töötab Bill Gatesi kullaaugus, tarkvarafirmas Microsoft. Gatesiga ta veel kohtunud pole.

«Bill ei tegele enam nii aktiivselt firma juhtimisega ja jätab suure osa oma ülesannetest asepresidentide kaela,» räägib noor arvutigeenius.

Targo Tennisberg on Elvas sündinud, kuid käis koolis Haapsalu gümnaasiumis. Ta lõpetas keskkooli klassikaaslastest kaks aastat varem ja läbis vähem kui nelja aastaga ka Tartu ülikooli informaatika eriala, mille lõpetas cum laude.

«Üks nooremaid olen siin küll, aga ma ei usu, et keegi sellest mingit numbrit teeks,» räägib Tennisberg oma praegusest töökohast Microsoftis.

«Palka saan mõned korrad üle keskmise,» tunnistab suurfirma arvutiinsener. «Olen viimasel ajal kuulnud poleemikat Eesti suurte riigiettevõtete juhtide palkade teemal, Microsofti tarkvarainseneri palk on absoluutarvudes samas suurusjärgus.»

Maailma rikkaima inimese Bill Gatesi loodud tarkvarafirmas töötab 30 000 inimest, kolm neist on pärit Eestist.

Microsoft tegeleb põhjalikult tööjõu otsimisega üle maailma, ergutades vastama neid, kes endast piisavalt hästi arvavad ja sellisest tööst huvitatud on. «Siinmail on üldse kombeks ennast palju kiita,» räägib Tennisberg, kes saatis ka ise ühe sellise kirja Microsofti.

«Asi on selles, et USAs valitseb kõrgtehnoloogia alal katastroofiline tööjõu puudus,» põhjendab Eesti poiss enda väljavalimist. «Ainuüksi Microsoftis loetakse täitmata kohti tuhandetes,» ergutab ta teisi omasuguseid.

Microsofti tööintervjuu käigus pannakse proovile kandidaadi oskused probleeme lahendada ja õigeid lähenemisviise leida, tuntakse rohkem huvi inimese potentsiaali kui tema konkreetsete teadmiste vastu.

«Ma ei seadnud endale eesmärgiks, et tahaks konkreetsele ametipostile jõuda või nii palju palka saada, ma ei rõhu varanduse kokkuajamisele,» räägib Tennisberg. «Ameerikasse tulin ikka teadmiste ja kogemuste pärast.»

Suurema osa Microsofti töötajate varandusele on aluse pannud tarkvarafirma aktsia tohutu hinnatõus, millest on võitnud ka töötajad ise. Firma pakub kõigile töötajatele pärast töölevõtmist võimalust soetada aktsiaid ja kauem töötanud inimeste aktsiatelt teenitud tulu ületab kaugeltki nende saadud palga.

Erinevalt Eestist on ameeriklaste sotsiaalne suhtlemine Tennisbergi sõnul suures osas üles ehitatud põhimõttele, et kliendile ei tohi kunagi öelda «ei» ja ükskõik, mis ka ei juhtuks, tuleb rõõmsat nägu teha. «Tagajärg on see, et inimesed võtavad endale hulga ülesandeid, mille jaoks reaalselt aega ei jätku, sellepärast hilinevad nad igale poole, osad asjad jäävad tegemata, ülesanded täitmata ja tuleb alati arvestada, et kõik võtab kaks korda kauem aega,» räägib Ameerika elulaadiga kohanev noormees.

Vabal ajal sõidab Tennisberg autoga linnast välja, et enda sõnul oma uut kodumaad tundma õppida. Plaane, et ta jääb eluajaks USAsse, ei ole Tennisberg teinud. «Iga töökoht ammendab ennast mingi aja jooksul selle tasemeni, kus pole enam midagi uut õppida,» räägib edukat karjääri tegev nooruk.

Imelapse endine tööandja, Tartu tarkvarafirma Aprote personalijuht Tarvo Avaste tunnistab, et firmal oli kahju nii heast töötajast ilma jääda. «Samas areneb ta läänes kiiremini kui meil,» lisab Avaste.

Hetkel kuum