Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia Soome edu pant

  Sel aastal võivad riik ja kohalikud omavalitsused maksutuluks arvestada umbes viis miljardit marka, kui Nokia jätkab sama edukalt kui aasta alguses.
  Etla majandusspetsialisti Hannu Kaseva sõnul oleks Soome tööstustoodang ilma Nokiata esimesel poolaastal olnud miinuses.
  Turu ülikooli professor Matti Virén jagab Kaseva seisukohta elektroonikatööstusest kui majanduskasvu mootorist. Samas juhib ta tähelepanu, et Nokia pole Soomele üksnes rahaveski, vaid ka arvestatav riskitegur.
  Nokia kiire kasv on muutnud majandusprognooside tegemise väga keeruliseks.
  «Kes oskab seda ette näha, kuidas Nokial aasta pärast läheb,» ütles Virén.
  Viréni sõnul pole Soome majanduse ajaloos sarnast olukorda varem esinenud, kus ühel firmal on selline kaal. Metsatööstuses on ikka tegemist olnud mitme firmaga.
  «Elektroonikatööstuses on vaid üks firma ning teised on valdavalt sellele ühele allhankeid sooritavad ettevõtted,» ütles Virén.
  Ka majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) kirjutab oma viimases raportis Soome kohta, et riigil tuleks vähendada oma ebaproportsionaalselt suurt sõltuvust ühest firmast.
  Teenistujate uurimisinstituudi juhataja Jukka Pekkarinen seevastu ei näe telekommunikatsiooniala suures osakaalus Soome majandusele vältimatut riski.
  «Kui palju raskem meil oleks olnud majanduslangusest üle saada, kui meil seda uut majandusharu poleks olnud... Pealegi on telekommunikatsiooniala kiire areng oluliselt mitmekesistanud Soome ekspordi struktuuri,» ütles Pekkarinen.
  Tema sõnul püüavad globaliseeruvas majanduskeskkonnas tegutsevad edukad ettevõtted koondada oma tegevuse ühte kitsasse valdkonda. Firmadest tulevad suurfirmad oma ahtas segmendis, kus neil on kerge uuendustele reageerida. «Nokia edu ei sõltu enam firma juhtide üksikutest otsustest. Edu taga on juba palju süstemaatilisemad ja konstruktiivsemad tegurid,» leiab Pekkarinen.
  Ka Hannu Kaseva usub, et Nokia jääb edaspidi juhtfirmade hulka. Tema sõnul on raske ette kujutada, et Nokia võiks Soome majandusele isegi pikemas perspektiivis ränki tagajärgi põhjustada.
  Praegu kuulub Soome oma majandusarengult kindlalt ELi musterõpilaste hulka -- alates 1993. a on SKT kasvanud vähemalt 4% tempos, tööpuudus on 18 protsendilt langenud 11 protsendile.
  OECD ennustab Soomele selleks ja tulevaks aastaks vastavalt 3,3 ja 3,6 protsendi suurust kasvu, kuid hoiatab majanduses valitseva ülekuumenemisohu eest.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: keskmine palk jätkab rallit
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Euribor ja kõrged hinnad mitmekordistasid koduostjate kulusid
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Erdogani võit kergitas Istanbuli börsi ja viis Türgi liiri rekordmadalale
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Milline on ettevõtte tulevikukindluse valem?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Maxima laenab pankadelt 100 miljonit
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Sergei Anikin lahkus pangandusidust Tuum "Oskasin õigel ajal astuda kõrvale"
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.