ÄP fototoimetus • 3. august 1999 kell 22:00

Valitsus päästab panka

Samalaadne päästeoperatsioon tehti möödunud aasta lõpul hoiupangaga Ceska Sporitelnaga. Mõlemal juhul võttis riik enda katta umbes neli miljardit krooni. Kokku on pankade toetamine neelanud sel aastal T?ehhi riigi raha umbes 8600 Eesti krooni inimese kohta, mis võrdub kahe keskmise kuupalgaga.

Riigi abile vaatamata ei ole nimetatud kaks suurpanka veel sugugi omadega mäel, sest Komercni Bankal on probleemseid laene veel 21,6 miljardi ja Ceska Sporitelnal 20 miljardi krooni väärtuses.

Kommertspankade puhastamine halbadest laenudest on seotud nende ettevalmistamisega erastamiseks. Ehkki praegu võimul olev sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsus otsustas algul pankade erastamisega viivitada, on nende olukord osutunud sedavõrd kriitiliseks, et erastamist on asutud hoopis kiirendama.

Hoiupanga Ceska Sportelna erastamine kuulutati välja aprillis ja seitse ostjakandidaati saavad lähiajal analüüsi panga olukorrast. Ostutehing sõlmitakse tõenäoliselt enne aasta lõppu. Komercni Banka müüakse paar kuud hiljem. Pankade kehva seisu tõttu ei saa nende eest ilmselt nii head hinda, kui äsja erastatud T?ehhi äripanga puhul, mis müüdi enam kui miljardi dollari eest.

Ennustuste kohaselt on T?ehhi pangasektor erakätes tuleva aasta keskpaigaks, kui probleemsed laenud endale saanud Konsolidacni Banka välja arvata. Eeldatavasti lähevad kõik suuremad pangad väliskapitali kätte.

Autor: ÄP

Hetkel kuum