Tanel Raig • 8. august 1999 kell 22:00

Kaubaaluste tootja vajab kaitsjat

Litsentside eest paarkümmend tuhat krooni maksnud kaubaaluste tootjad peavad konkureerima turul vabalt tegutsevate piraataluste tootjatega.

Võitlust võltsitud litsentsi numbreid kasutavate kaubaaluste tootjatega peaks asuma korraldama litsentse väljastav Tartu Standardiseerimis- ja metroloogiakeskus (SMK).

Litsentse väljastades müüb Tartu SMK tootjale õiguse küsida kvaliteetse toodangu eest rohkem raha. Litsents maksab keskmiselt 25 000 krooni, lisaks peab litsentsi taotleja eelnevalt investeerima tootmisse, et olla suuteline valmistama standarditele vastavaid kaubaaluseid. Vastutasuks võib ta oma kaubaaluseid müüa kui korduvkasutatavaid, mis võimaldab ostjatelt küsida aluse eest üle kahe korra kõrgemat hinda kui ühekordse kasutamisega aluse eest.

Litsentsi omanik ei saa ostetud õigust kasutada. Turul tegutsevad tootjad, kes litsentsi eest tasumata löövad alustele peale litsentsinumbreid ja saavad väiksema kulu tõttu müüa korduvkasutusega aluseid odavamalt.

Piraattootjate alused võivad olla ebakvaliteetsed. Kuna nende tootmist ja toodet ei kontrolli litsentsi väljastaja, ei ole neil tarvidust investeerida korralikku tootmisse ega vajadust kinni pidada materjalidele esitatud nõuetest. Nõuetega mittekursis olev ostja ei saa enamasti alust ostes defektidest aru.

Tartu SMK asedirektor Rein Miilius ütleb, et nemad tegelevad ainult kvaliteediga, piraattootjate ohjeldamine ei kuulu nende kompetentsi. Piraattootjad aga ongi oht kvaliteedile. Kui SMK koostöös politseiga ei suuda nende tegevust piirata, pole ka praegustel litsentsiomanikel huvi Tartu SMK-lt litsentse osta ja investeerida kvaliteetsesse tootmisse.

Hetkel kuum