• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võim tagasi Berliinis

  Berliinist on Poola piirini vaid 60 kilomeetrit ning Varssavi asub lähemal kui Brüssel või teised Lääne-Euroopa pealinnad.
  «Jah tõesti, Saksamaa kinnitab nüüd kanda Euroopa keskosas, kuid see ei tähenda veel sidemete nõrgenemist Nato või Euroopa Liiduga,» püüab Saksamaa kantsler Gerhard Schröder murelikke naabreid rahustada.
  Valitsuse ülekolimine on lõppenud, homme peab renoveeritud riigipäevahoones oma esimese istungi Saksamaa parlament.
  Gerhard Schröderi jaoks on sümboolsusest pakatav sündmus kauaoodatud «uue epohhi» algus, mis langeb kokku põlvkonnavahetusega Saksa poliitikas, kellel pole otseseid mälestusi Teise maailmasõja hirmutegudest.
  Schröderi uus kabinet hakkab asuma endise Saksa Demokraatliku Vabariigi juhi Erich Honeckeri ruumides. Välisdiplomaate ja külalisi hakatakse võõrustama endises Reichsbankis ehk riigipangas, mis omal ajal oli Hitleri kuulekaks tööriistaks. Kasutusele võetakse ka Joseph Goebbelsi propagandaministeerium ja Hermann Göringi lennundusministeerium. Viimases on juba koha sisse võtnud rahandusminister Hans Eichel.
  Arvatakse, et Berliini ülekolimine ei jäta Saksamaa poliitilist kliimat mõjutamata. Liidukantslerile, kes juba avalikult kõneleb sellest, et Saksamaa vajab tugevat eneseusku, on Berliin igati sobivaks taustsüsteemiks. Teisalt kardetakse Saksamaa tsentrismi süvenemist ning föderaalsete põhimõtete nõrgenemist.
  Berliin on küll oma 3,4 miljoni elanikuga Saksamaa suurim linn, kuid riigi majanduslik raskuskese on jätkuvalt Lääne-Saksamaal Ruhris, Hessenis ja Baden-Württembergis. Liidumaad, nagu Baier, mille majandus on suurem kui Rootsil, joonduvad siiski jätkuvalt Brüsseli ning lääne turgude järgi.
  Samas toob pealinna ülekolimine Berliini poliitikud Bonni tsitadellist tegeliku elu probleemidele lähemale -- kuristik ida ja lääne, vaeste ja rikaste vahel on siin paremini näha kui mujal Saksamaal.
  Endistes Ida-Saksa liidumaades on tööpuudus ligi kaks korda kõrgem kui Lääne-Saksamaal, ulatudes Saksimaal 17, Tüüringis 15 ja Berliini ümbritseval Brandenburgi liidumaal koos varjatud tööpuudusega kuni 30 protsendile. See koos süveneva ksenofoobia ning ida-sakslaste üldise diskrimineerituse tundega on viljakas pinnas paremekstremistidele, kes mitmes liidumaas ootamatult jõuliselt on esile kerkinud.
  Rahulolematuse peapõhjuse, neljale miljonile küündiva tööpuuduse vähendamiseks, ei näe valitsus muud teed kui riigifinantside saneerimises. Selleks on valitsus koostanud 30 mld Saksa marga suuruse kokkuhoiupaketi, mis näeb ette pensioni- ja maksusüsteemi reformi ja riiklike kulutuste kärpimise. Vähenema peab 1,500 mld margale kasvanud riigivõlg, mis neelab intressideks iga neljanda maksuna sisse tulnud marga.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.