Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Alpilinnas saab igaühest pidutseja ja mägironija

    Lõuna--Saksamaa Alpi väikelinna lugupeetud pangajuht vahetab rätsepaülikonna nahksete lühikeste tirooli traksipükste vastu, tõmbab villased põlvikud jalga, paneb tuttide-märkidega viltkaabu pähe ja läheb sõpradega turuplatsi õlletelki maailma parandama.
    Tegemist ei ole kõiki linnaelanikke haarava rahvateatri suveetendusega, nagu võhikule tunduda võib. Pidutseda Baierimaal Garmisch-Partenkircheni maakonna nukulikus Mittenwaldis armastatakse ja osatakse. Tähtpäevi jagub vaat et igale nädalapäevale. Seda enam, et tänavu saab Mittenwald 900aastaseks.
    Suvepidustused muutuvad varatalvel sujuvalt suusaparadiisi meluks, sest turistid armastavad Alpe aastaringselt.
    Kui on pidu, siis voolab kiriku kõrval turuplatsil liitrite kaupa õlut. Kümnel erineval, kuid asjatundmatu silmale eristamatul moel pakutakse maitsvaid vorstikesi, tänu millele vabaneb rahakott märkamatult 5--6 marga kaupa kogu peenrahast. Kiriku hoovis keerutatakse loteriiratast ja lastakse täpsust.
    Kuigi kannudesse lastud õlleliitreid ei suuda kokku lugeda, ei märka kogu linnas õlleuimas inimesi.
    Pärast väsitavat autosõitu lustielu keskpunkti sattudes on päris mõnus istuda kiriku seina ääres pingil, närida sinepisse kastetud tulikuuma bockvorstijupatsit, juua liitrisest kannust külma vahutavat Märzeni õlut peale ja lihtsalt inimesi jälgida. Õhetavate nägudega pillimehed mängivad rahvalikke lugusid, niisutades õllega aeg-ajalt kuivama kippuvat kurku. Kannu taga meestejuttu ajavate ja piipu popsutavate halli habemega taatide vahel mängivad äsja käima õppinud lapsed peitust.
    Tänu pidustustele tundub rahvariie kõige popim vaba aja rõivastus. Nende järgi saabki eristada, kes oma, kes võõras. Igas suuruses ohtra kaunistusega lühikesed nahkpüksid ja satsilised pikad kleidid ehivad enamiku Mittenwaldi rõiva- ja suveniirikaupluste vaateaknaid.
    Rahvariided tunduvad vähemalt selles alpilinnakeses sama loomulikena kui spordiriided metsajooksul.
    Sügisese mäestiku mõnud tunduvad vaat et ahvatlevamad kui talvel, mil Garmisch-Partenkircheni piirkonnast saab suusamaailma naba. Ilm on oktoobri lõpuni mõnusalt soe, loodus aga sedavõrd kirevates toonides, et taolisi pilte annab pildiraamatustki otsida.
    Kui jääte maailmakuulsasse viiulimeistrite linna Mittenwaldi kasvõi paariks päevaks peatuma, andke oma autole puhkust. Kõige inimsõbralikumad ja hädavajalikumad liiklusvahendid on jalgratas, mille saab laenutada imeodavalt, samuti köisraudtee. Viimane on asendamatu, sest just see viib teid Saksmaa kõrguselt teise tippu Karwendeli mäeahelikus. Köistõstuki leiab kergesti, sest korralikud viidad näitavad Karwendelbahnile aegsasti nii Müncheni kui Innsbrucki suunalt.
    Ärge ehmuge, kui mäkke tõstev väike vagun jääb kahtlase kriginaga umbes 2000 m kõrgusele merepinnast maa ja taeva vahele lootusetult kõikuma. See on nagunii väike trikk vagunijuhilt, kes sel hetkel annab kogu oma olekuga märku, et tema ongi maailma kõikvõimsam isik.
    Kindlasti jõuate äkkpeatuse ajal heituda enamgi, sest märkate otse vaguni all põrnikasuurusi matkaselle suusakepisarnaste matkakeppide vehkides reipalt mööda seinsiledat kaljut alla jalutamas ning teile lehvitamas.
    Üksnes mõte rajale, mida mööda nad alla tulevad ja mis tundub sama kitsas kui õmblusniit nr 10, teeb kõhu alt õõnsaks ja paneb pea ringi käima.
    Tegelikult on 2385 meetri kõrgusel suurepärane. Matkarajad, mida Karwendelspitze'ist Mittenwaldi suunas kulgeb vähemalt kümmekond, osutuvad nii laiaks, et kohati võib kõrvuti käia mitu inimest. Varisemis- ja muidu ohtlikud paigad on varustatud nii hoiatusmärkide kui piirdetaladega.
    Istepingid on vihje kaunitele vaadetele, mida tasub kindlasti pildistada. Selge ilmaga õnnestub näha tuhandeid lumiseid kaljutippe ning kui veab, jääb fotokaamera või binokli ette ka kaljukitsi, põtru ja seninägematuid suuri linde. Mõõdukalt jahe ja mõnus tuul ei reeda kuidagi, et päike küpsetab katmata kehaosi armutult.
    Kuna tekib vastupandamatu kihk aina edasi ja kõrgemale ronida, siis on kõige mõistlikum päev planeerida järgnevalt: hommikul sõidate üles, vallutate mõned lumised tipud, naudite tillukesi värvikirevaid alpililli ning hakkate lõuna paiku tasapisi alla tulema. Erilise sportliku ettevalmistuseta ja õige matkavarustuseta kulub paari kilomeetri läbimiseks suurem osa päevast. Mägiradasid võib pidada küll lihtinimsõbralikeks, oma osa nõuab aga ettevaatus.
    Väsinud ja õnnelikud mäevallutajad saavad vahepeal töntsistunud jalga puhata ja keha kinnitada ca 1500--1600 meetri kõrgusel radade ääres asuvates mägionnides. Seal pakutakse ka lihtsat majutust.
    Kindlasti ei tasu pimeda peale jääda, sest nii oletegi hommikuni mäevangis -- öö saabub mägedes ootamatult järsult ning matkarajad pole valgustatud. Et tegemist on looduskaitsealaga, pole telkimine ja lõkke süütamine lubatud.
    Kui te siiski õnnelikult õhtuhakul linna tagasi jõuate, pange päevale mõnus punkt kohalikus õlletoas, kus vanaemalikult hoolitsev stiilne pereema serveerib mahlakaid roogi ja sisendab rahu ning õdusat meeleolu üksnes õigel hetkel kohalviibimisega. Nii ei saagi täpselt aru, kas mõnus olemine tuleb alpi klaarist õhustikust või päeva jooksul kohatud külalislahketest mittenwaldlastest.
    - Mittenwaldi on Innsbruckist 36 km, Münchenist 110 km, Ludwigi losside poolest tuntud Füssenist 130 km. Hea autoteede võrk ja kiirrongiühendus. Mittenwald asub kõrgusel 912 m merepinnast.
    - Kohalikke olusid mitte tundvale turistile vajalikku infot on piisavalt: iga linna keskuses maantee ääres on suur paikkonna kaart. Samas on hotelliinfo, kus saab näha hotelli väljanägemist ning infotabloo juurde paigaldatud telefoni teel hotelliga tasuta ühendust võtta.
    - Kämpingud, hotellid, söögikohad ja turismiinfo punktid on maantee ääres hästi märgistatud, jättes autojuhile piisavalt aega õiges kohas teelt kõrvale pöörata.
    - Hotellid ja külalistemajad pakuvad soodsaid nädalasi pakette, mille 2kohalise toa hinnad algavad 450 margast (3600 kr). Tuba üheks ööks maksab inimesele alates 50 margast (400 kr). Öö kämpingus 2 inimesele auto ja telgiga ning korralike pesemistingimustega maksab 25 marka (200 kr). Kui olete hilised jõudjad, tasub kämpingupidajat sellest informeerida, sest mõnes kohas suletakse õhtul kontor ja langetatakse tõkkepuud. Eelistatud on sularahas arveldamine.
    - Karwendelbahn nagu enamik teisi köisraudteid samas piirkonnas on avatud maist oktoobrini kell 08.30--17.30. Rongid väljuvad mõlemal suunal iga 0,5 tunni tagant. Pilet ühel suunal maksab täiskasvanule ca- 17 marka (136 kr), edasi-tagasi ca- 28 marka (224 kr). Lastega koos on kasulik võtta perepilet. Köisraudtee lähtejaamas on suured tasuta autoparklad. Samas saab kaasa osta postkaarte ja einestada.
    - Kõigis majutuskohtades laenutatakse jalgrattaid. Kõige madalam nähtud hind oli 12 marka (96 kr) päev.
    - Korralikule lõunale õlletoas või restoranis tasub ühel inimesel arvestada vähemalt 25 marka (200 kr). Kann õlut -- alates 3 margast (24 kr).
    - Stiilseimad suveniirid: tirooli meeste lühikesed nahkpüksid -- alates 300 margast (2400 kr), rahvuslikud viltkübarad -- alates 30 margast (240 kr), kübaraid ehtivad tutid ja märgid --alates 10 margast (80 kr), käokellad -- alates 60 margast (480 kr).
    - Maailmakuulus viiulimuuseum--töötuba asub Mittenwaldis Ballenhausgasse 3. Näidatakse viiulivalmistamist.
    - Mittenwaldi turismiinfo tel +49 (88 23) 33 981, e-post [email protected]
    Info internetis:
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.