4. oktoober 1999 kell 22:00

Kas börs peab peatama kauplemise Norma aktsiaga?

Uudised Norma liitumisest Autoliviga jõudsid üsna hulk aega tagasi avalikkuseni, kuid sündmust ennast ei ole siiani toimunud. Selles mõttes annab praegune ebameeldiv situatsioon väga palju võimalusi spekulatsioonideks. Kas börs peaks peatama kauplemise -- võib-olla see oleks antud hetkel isegi õige lahendus. Selliste segaduste puhul tekib alati kahtlus, et keegi kusagil teab midagi rohkem kui teised, st kahtlus siseinfo kasutamises, aga kõik investorid peavad olema ühtviisi informeeritud. Igal juhul ei ole selline segadus hea. Äripäeva pakutud lahendus tundub olevat mõistlik.

Ma ei oska öelda, kas börs peaks seda tegema või mitte, sest tavaliselt sellisel ajavahemikul, kus noteerimiskomisjonil istungeid ei ole, jälgib börsi tegevust tegevjuhtkond ja esitab oma ettepanekud. Norma kohta on küsinud teisedki peale Äripäeva, mida teha Normaga, seepärast arvan, et seda arutatakse järgmisel noteerimiskomisjoni istungil.

Ma ei ole praegu nii pingsalt jälginud, mis Norma ümber toimub, millised on aktsia hinna kõikumised, aga ilmselt ei ole eriti hea see, kui kogu aeg antakse justkui uusi uudiseid teatud tähtaegadega, aga mingit sündmust ei järgne, pean eelkõige silmas lepingu sõlmimist Autoliviga, mis on mitmeid kordi lükkunud. See võib ajada investorid ärevusse.

See on komplitseeritud küsimus -- seaduslikult börs ei peaks seda tegema, teisalt -- mis tahes resoluutne vastus peab tuginema konkreetsel põhjendusel, mis eeldab täpselt ülevaadet sellest, mis toimub. Börs peaks eelkõige tegutsema oma reeglite ja veendumuste kohaselt. Kui nad otsustavad, et Norma aktsiaga kauplemist ei ole vaja peatada, siis ma ei ole sellele vastu, ja kui otsustavad peatada, mis siis ikka -- see on börsi otsustada.

Ma ei ole viimasel ajal eriti hoolega börsi jälginud. Mis puutub sellesse, kui ettevõtte kohta liigub väga palju kuuldusi, siis olen tähele pannud, et Läänes on sellistel juhtudel kombeks kauplemine ajutiselt peatada, kuni olukord on selginenud. Sellises toimingus pole minu meelest midagi erilist ega hirmsat. Seda võtet on ka Tallinna börs kasutanud. Minu meelest on see mõistlik.

Teisalt -- Tallinna börs on kujunenud rohkem suuremate tegelaste ja mõningate spekulantide, mitte rahva börsiks. Kauplemise peatmine mingi aktsiaga on aga kaitsevahend väiksemate, infot mitte omavate tegelaste jaoks. Kui neid on börsil suhteliselt vähe, siis pole sel meetmel vist erilist mõtet. Suurtele tegelastele ja spekulantidele on selle rakendamine ilmselt suhteliselt «kama».

Hetkel kuum