ÄP fototoimetus • 31. oktoober 1999 kell 22:00

EL määratles ?okolaadi

Ministrid leppisid kokku, et kakaovõi kõrval võib ?okolaad veel viie protsendi ulatuses sisaldada muid taimseid rasvu.

Otsuse vastu olnud Belgia ja Holland nimetasid seda rünnakuks kvaliteet?okolaadi vastu.

?okolaadisõda kestab 1992. aastast saadik. Vastakuti on kaks leeri -- ühelpool on Belgia, Holland, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania, Luksemburg, Saksamaa ja Kreeka, mis on keelanud nii kodumaises kui imporditud ?okolaadis kakaovõi asendamise muude rasvadega.

Suurbritannia, Iirimaa, Taani, Portugal, Austria, Soome ja Rootsi lubavad aga ?okolaadi lisada ka muid taimseid rasvu ning on olnud pahased, et ei ole saanud oma toodangut eksportida teistesse Euroopa Liidu riikidesse.

?okolaadis 100% kakaovõid nõudnud riigid kardavad, et selle asendamine muude rasvadega võib põhjustada majanduslikke raskusi kakaod eksportivates riikides ning õõnestada tarbijate usaldust ?okolaaditoodete kvaliteedi vastu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum