Kadi Heinsalu • 29 november 1999

Agresso juhtum ootab lahendust

Ehkki ministeeriumi lõppraport on valminud, tuleb seda muu hulgas kooskõlastada Rootsi abiprogrammiga Sida, teatas nõuniku kt Siiri Koplimaa. Tema sõnul ei saa praegu konkreetseid nimesid võimaliku süüdistusega siduda.

Rahandusministeeriumi esindas selles 1993. a alanud projektis peamiselt kantsler Agu Lellep, kuid peale tema ka eelmised kantslerid. Varasemates vestlustes on rahandusministeeriumi avalike suhete nõunik Daniel Vaarik öelnud, et mitu Lellepi poolt alla kirjutatud lepingut Rootsi firmaga IFOR AB on sõnastatud nii uduselt, et nende põhjal tehtud aruannetest ei ole võimalik aru saada, millele IFORile makstud raha täpselt kulus.

Rahandusministeerium on saanud Agresso tarkvaral põhineva ja ligi 100 miljonit Eesti krooni maksma läinud riigi raamatupidamissüsteemi reformi kohta aruande Rootsi konsultatsioonifirmalt Action Learning Partners.

Oktoobri lõpus esitas raporti rahandusministeeriumile väliseestlasele Leena Wendtile kuuluv IFOR AB, kes vahendas Eestisse Rootsi abiraha ja Agresso tarkvara juurutamist.

Siiri Koplimaa sõnul on nende aruannete baasil koostatav rahandusministeeriumi otsuseprojekt pooleli. «Vara on öelda, milline tuleb lõplik hinnang,» lisas Koplimaa.

Wendtil on saada rahandusministeeriumilt veel päevaraha ja ööbimise eest alla poole miljoni krooni, mille väljamaksmisega rahandusministeerium seni ootab.

Hetkel kuum