Madli Zobel • 2. detsember 1999 kell 22:00

Ettevõtjad peavad tasuma töötajate tervisekontrolli

«Tavaliselt saadab tööandja töötajad siia tööinspektsiooni käsul, vaid mõni üksik on teadlik seadusenõudest ja saadab ise,» lausus Medicoveri tervisekeskuse töötervishoiuarst Tiia Piho.

Arstide sõnul on neil vähem probleeme väiksemate ettevõtetega, kellele ei käi mõne töötaja tervisekontrolli saatmine üle jõu. Mitmesaja töötajaga firmal tuleb selle eest tasuda kümneid kordi suuremaid summasid.

Medicoveri uue tervisekeskuse töötervishoiu osakonna juhataja Juta Tammai ütles, et välismaal on ettevõtjad töötervishoiuarsti teenustest huvitatud, sest tööandja peab ise kinni maksma töötaja 35 haiguspäeva.

«Meie tööandjad mõtlevad veel, et mis minul sellest, et töötaja on haige, selle maksab kinni haigekassa,» lausus Tammai. Riik maksis eelmisel aastal välja haigushüvitisi 455,8 miljoni krooni eest. Eestis esitati aastas ligi 379 000 haiguslehte, haiguspäevade arv ületas kokku 5,24 miljonit kalendripäeva.

Ühe kindlustatu keskmine haiguspäevade arv oli eelmisel aastal kaheksa päeva, keskmiselt maksti ühele töötajale haigushüvitisi 701,6 krooni. Aastaga kasvas väljamakstud haigushüvitiste summa 17 protsenti ja haiguslehtede arv 6,5 protsenti.

Polikliinikus maksab töötervishoiuarsti käest paberi saamine 70 krooni. Medicoveris maksab odavaim teenusepakett 300 krooni.

Kõikidel töötajatel on kohustus läbida tervisekontroll ja neil on õigus nõuda töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavaid töötingimusi ja kaitsevahendeid. Juulis jõustunud töötervishoiu ja tööohutuse seaduse järgi saab ettevõtteid karistada rikkumiste eest trahviga, kuni kõik õigusaktid pole veel rakendunud, seda ei tehta.

Seadus kohustab tööandjaid ostma tervisekontrolli teenust tegevusloaga töötervishoiuteenuste pakkujatelt. Praegu tegutseb Eestis ainult 32 atesteeritud töötervishoiuarsti. Uue seaduse toel on alustanud reklaamikampaaniat ka Medicover Rootsi-Eesti Tervisekeskuse AS.

Hetkel kuum