Tõnis Oja • 14. detsember 1999 kell 22:00

Euro kurss on taas surve all

Dollari kurss kerkis eile peaaegu sendi võrra 1,0042 EUR/USDni, sest automaatsed euro müügikorraldused vallandusid kohe pärast ühisraha nõrgenemist allapoole 1,0100 dollari taset. Turul valitseb juba pühade-eelne meeleolu, kus kauplemismahud on väikesed ning iga suuremamahuline tehing võimendab kursiliikumist. Järgmist automaatset müügilainet on oodata euro langemisel alla 1,0040 dollari.

Eile avaldati Ameerika Ühendriikide jaemüüginäitajad. Novembris kasvas jaemüügi maht 0,9%, mis oli tunduvalt enam kui ennustatud 0,5%. Tarbijahinnaindeks oli veidi madalam -- 0,1%, analüütikud prognoosid 0,2protsendilist elukalliduse tõusu. Tarbijahinnaindeks näitab, et inflatsioon on küll kontrolli all, kuid jaemüügi kasv on liiga suur, mis varem või hiljem mõjub ka tarbijahinnaindeksile. Tuleb muidugi arvestada, et novembri lõpus oli Ühendiikides tänupüha, s.o suurte sisseostude aeg ning jõuluhooaja algus, mil tarbimine on tavapärasest suurem.

Jaemüüginäitajad avaldasid finantsturgudele kahesugust mõju. Võlakirjaturg kergelt langes, aktsiaturg seevastu kerkis, mistõttu dollari müügi- ja ostusurve Ühendriikide turgudel oli enam-vähem tasakaalus. Dollari kurss oli eile õhtul 15,5812 krooni.

Hetkel kuum