Tõnis Oja • 19. detsember 1999 kell 22:00

Valuutakursid ameerika mägedes

Euro kurss liikus reedel nagu ameerika mägedes -- tõusis algul 0,8 protsenti 1,0242 dollarile, paari tunni pärast aga kukkus üle 1 protsendi 1,0126 USD-le. Analüütikute sõnul jätkub taoline suur kõikumine aasta lõpuni, sest finantsturud on jõulumeeleolu tõttu õhukesed.

Euroopa ühisraha toetas neljapäeval avaldatud Saksamaa äriusalduse indeksi suur tõus, mis näitab eurotsooni suurima majanduse kosumist. Kinnitust positiivsetele ootustele oodatakse sel nädalal, mil Saksamaa Riigipank avaldab andmed oktoobri tööstustoodangu ja valitsuse impordihindade kohta.

Euroopa kasvav majandus meelitab investoreid paigutama vara kohalikesse aktsiatesse, milleks vajatakse valuutat. Oodatakse ka baasintresside tõstmist Euroopa keskpanga poolt, mis vähendab intresside erinevust dollari- ja eurohoiuste vahel. Alates oktoobri algusest on deposiitide vahe kahanenud 320-lt baaspunktilt 279-le.

Dollar on viimastel nädalatel surve all olnud ka Jaapani jeeni suhtes, sest saareiigi eksportöörid müüvad Ühendriikide valuutat jeeni vastu. Nad usuvad jeeni tugevnemist uue aasta algul ning seetõttu sõlmivad dollari müügi forward-lepinguid.

Hetkel kuum