Kristina Traks • 23. detsember 1999 kell 22:00

Ettevõtjail tuleb eelarvet kärpida

«Loomulikult sunnivad need hinnatõusud mind raha lugema,» ütles ASi Esmofon juhatuse esimees Aivar Sirelpuu. «Ettevõtjale tulevad need kulutused üllatusena.»

Sirelpuu sõnul tuleb hakata ümber vaatama ettevõtte järgmise aasta eelarvet, sest teated maksude suurenemisest tulid alles aasta lõpus.

«Mida rohkem on kõikvõimalikke makse, trahve ja lõive, seda enam hakatakse neist mööda minema,» ütles IBM Eesti tegevdirektor Valdo Randpere. «Näiteks automaks on küll väike, aga sellest tuleb suur segadus ja palju pabereid on vaja ümber teha.»

Järgmisel aastal suurenevad oluliselt autoregistrikeskuse ja äriregistriga seotud toimingud. Aktsiaseltsi äriregistrisse kandmise lõiv suureneb 2400 kroonilt 4000 kroonile, osaühingu loomise eest tuleb tasuda 3400 krooni. Sõiduki autoregistrisse kandmine maksab uuest aastast senise 600 krooni asemel 1000 krooni, sõiduki omaniku muutmine 200 krooni asemel 500.

Riik loodab järgmisel aastal riigilõivudest teenida 706 miljonit krooni ehk 250 miljonit krooni rohkem kui tänavu.

Järgmisel aastal hakkab kehtima erisoodustusmaks ametiauto kasutamise eest. Ametiautod maksustatakse 295 krooni suuruse erisoodustusmaksuga. Maks kehtib nii riigiasutuste kui ka eraettevõtete suhtes.

Kuna riigi miinimumpalk tõuseb järgmisel aastal 1250 kroonilt 1400 kroonile kuus, suurenevad kõik miinimumpäevapalgaga seotud haldustrahvid. Kui praegu on maksimaalne trahv kiiruse ületamise eest 6150 krooni, siis uuel aastal võib määrata trahvi kuni 6880 krooni. Bussis piletita sõitmise eest saab trahvi 495 krooni senise 410 asemel.

Tuleval aastal kallineb liikluskindlustuse tariif keskmiselt 10%. Suurema liikluskahjususega piirkondades, nagu Tallinn, Pärnu ja Viljandi, suureneb kindlustustariif 12%.

Aktsiiside laekumisest plaanib riik järgmisel aastal teenida tänavusest 616,5 mln krooni rohkem. Enamiku sellest summast katab tubaka- ja alkoholiaktsiis. Tubakaaktsiis tõuseb krooni võrra sigaretipaki kohta, alkoholiaktsiisi riik ei suurenda, arvestades suurema laekumisega.

Paljud pagaritööstused tõstsid detsembri alguses leiva ja saia hinda poodides 5% võrra ja need tooted uuel aastal ei kalline. «Tegime hinnatõusu juba ära ja nüüd vaatame, mis ja kui palju uue aasta algul kallineb,» ütles ASi Fazer Eesti peadirektor Ülo Rekkaro. «Praegu uut hinnatõusu küll prognoosida ei oska.»

«Elanikkonnale on kõige valusam sooja käibemaks,» ütles Tallinna linnavolikogu rahandusnõunik Heido Vitsur. «Kuna palgad oluliselt ei tõuse, on suur surve üldisele elukallidusele.» Alates järgmise aasta juulist lisandub käibemaks toasoojale ja soojus kallineb 18%. Vitsuri sõnul on maksude kasvamine järgmise aasta algul tunduvalt suurem kui tänavu. «Lõivude ja trahvide suurenemine puudutab eelkõige ettevõtjaid ja keskklassi,» lisas Vitsur.

Hetkel kuum