26. märts 2000 kell 22:00

Teie hinnang Mart Laari valitsuse esimesele aastale?

Aasta võiks rahuldavaks lugeda. Plusspoolel on aktiivne tegutsemine seadusandluse poolel ja majanduse mõistlikele toimemehhanismidele viimisel. See viib pikas perspektiivis majanduse elavnemisele.

Samas on mitmed seadusandlikud aktid tehtud mõneti ülepeakaela. Tulumaksuseadus on viidud väga kitsastesse detailidesse, mis nõuab ettevõtjalt tohutult ressurssi, et seadust täpselt jälgida, annab suhteliselt väikest efekti ja hoiab üleval ametnikearmeed, kes peab kontrollima, kes kui palju küpsist nõupidamisel sõi. Endiselt valitseb mentaliteet, et riigieelarvesse on raha vaja, seega pressime siit ja sealt välja, aru andmata, et keegi peab selle raha teenima. Tuleks toetada seda, et rahateenijad toimetaksid hästi.

Meie jaoks asi paremaks pole läinud. Väikeõlletootjale väänati kõvad aktsiisimaksud peale. See annab eelised suurtele õlletootjatele. Samas on regionaalsed õlletehased ka regionaalse tööhõive poolest olulised. Valitsusel on võimalik anda teatud soodustusi ja mööndusi ELi ja ka WTO raames. Meie soovidele tulevad aga vastused ? jah, jah, seda on vaja ? ja sinna asi lõpeb. Siin on valitsus jäänud nõrgaks.

Väljaspool Tallinna juba olid investeeringud vabastatud tulumaksust. Nüüd ka Tallinnas. Miks peaks veel tulema investeeringud väljapoole Tallinna? Regionaalne areng on ära unustatud

Seekord on asju tehtud tunduvalt tasakaalukamalt kui Laari eelmise valitsuse ajal. Ettevõtjale on tähtis, et säiliks kindel ja stabiilne majanduspoliitika, seda on suudetud hoida. Tulumaksuseadus, nii hea või halb kui ta välja tuli, oli maailma avalikkuse jaoks positiivne.

Soovin, et hoitaks sama kurssi. Ka välispoliitiliselt. NATO-le lähenemine on meile vajalik. ELi suhtes olen isiklikult natuke skeptilisem. Kuna ta on aga teistpidi seotud ka ühinemisega NATOga, mis on julgeolekupoliitiliselt tähtis, eks peame siis mõlemad omaks võtma ja vaatama, kuidas võimalikult kasulikult liitudes opereerida ja ennast majandada.

Põllumajanduse seisukohalt paremaks minemisest esialgu rääkida ei saa. Eks seda alust on pandud kogu aeg, kas see Mart Laar üksinda seda aastaga on suutnud teha. Aga kui nad olid opositsioonis, ega nad ei lasknud ka eelmisel valitsusel midagi paremaks teha.

Võtame või tollid, millega nüüd põllumeest jälle mõnitatakse, et tahtsid tolle ja nüüd nad jälle ei taha tolle. See, et tollide kehtestamine käib riigikogu kaudu, kaotab operatiivsuse. See oli kohe ette planeeritud ? tollide asi tehti nii pika kaarega, et ta hakkaks iseendale vastu töötama. Minu arust ei ole tollid ka valitsuse töö, see peab olema kas mingi komitee või muu, kes otsustab. Vahel on vaja lausa päeva- ja tunnipealt tollid kehtestada.

Hetkel kuum