Kristel Raesaar • 4. aprill 2000 kell 11:27

Äripäev: Optivast sai Krafti lõputöö

Tõenäoliselt korraldab veel ametisolev Vahur Kraft energiliselt Optiva müüki, et päästa veel, mis päästa annab, kuna tegemist on ikkagi tema perekonnaprojektiga, kirjutab Äripäev homses juhtkirjas.

Uus mees, Vello Vensel, vaatab asjale Äripäeva hinnangul hoopis erapooletuma pilguga. Peamine kiirmüügi vastuargument on, et kiirelt müües Optiva hind langeb - ei saa enam seda hinda, mis rahulikult atra seades. Kuid tõenäoliselt on rahulik ja aeglane tee ennast ammendanud, seisab juhtkirjas. Mart Sõrg on ka möönnud, et investeering Optivasse jääb ilmselt kahjumisse.

Panga kalleim vara on alati kliendibaas. Tänasel Optival on 32 500 klienti. Seejuures hoiab keskmine hoiustaja enda kontol 50 000 krooni seisvat raha. Nendele klientidele võivad Äripäeva arvates silma heita nii Merita kui Sampo-Leonia grupid.

?Merita panka seovad Optivaga pikaajalised sõprussidemed, mis pärinevad juba Kansallis Osake Pankki ja Forekspanga päevilt. Kogemuste omandamine ida suunal kulub põhjamaade ambitsioonikale pangale marjaks ära, Soome ja Venemaa vaheline kaubavahetus on vaid üks näide. Mis puutub Sampo-Leonia kindlustusgruppi, siis selle mõjuvõimsust täiendaks kohapealse panga omamine oluliselt.

Me ei tea Optiva tegelikku seisu, see võib olla bilanssi kirjutatust samahästi halvem kui parem. IMF-ile saadetud memorandumis on Optiva müügi lõpptähtaeg 30. juuni 2000, mis surub peale ja millele on oma käe alla pannud ka Eesti Panga nõukogu. Seega on Kraftile antud ülesanne esitada lõputöö enne seda tähtaega,? leiab ajaleht.

Hetkel kuum