Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Interneti tugev mõju finantsvahendusele

  Finantssektor on nii Eestis kui ka kogu maailmas üha kiiremini arenev ja muutuv majandusharu, millele avaldab üha suuremat mõju internet ja sellega kaasnevad arengutendentsid. Internet on vähendanud oluliselt turunduskulusid ja suurendanud finantsvahenduse võimalusi finantstoodete jaotamisel ja kättesaadavuse tõstmisel.
  On tekkinud täiendavad võimalused uute toodete ja teenuste arenguks. See peab paika iseäranis jaepangandusteenuste osas. Laiaulatuslik interneti kasutuselevõtt on teinud võimalikuks jõuda klientideni elektroonselt viisil, mis oli 5 aastat tagasi suhteliselt kulukas.
  Seoses interneti kasutamisega finantsvahenduses rõhutatakse tihti sellest lähtuvat otsest kulude kokkuhoidu. Kulude kokkuhoid on tõesti oluline ning pikas perspektiivis viib olulise lisaväärtuse loomiseni.
  Eksisteerivad ka olulised barjäärid selle lisaväärtuse realiseerimisel. Nii nt on krediitkaartide korral automatiseerimisest lähtuv efektiivsuse kasv suures osas saavutatud ning ka teiste finantstoodete korral võib efektiivsuse kasvu saavutada vaid mõnes väärtusahela osas.
  Et hinnata interneti mõju finantsteenuste sektrorile, on vaja identifitseerida see, kuidas internet mõjutab finantsvahenduse põhifunktsiooni majanduses ning kuidas internet võimaldab või sunnib tegema muudatusi finantstoodetes ja -teenustes. See on kahtemata raske, kuna raske on eristada interneti osa teiste uuenduste kõrval ning eristada interneti mõju teistest pikaajalistest finantsvahenduse arengutendentsidest ning välistest faktoritest.
  Internet põhjustab järgimisi struktuurseid muudatusi panganduses:
  - Transparentsuse kasv ehk turuosaliste (finantsressursside pakkujate ja laenuvõtjate) võimalused hankida teavet finatsteenuste ja -toodete erinevate hindade kohta on märgatavalt kasvanud.
  Hinnatransparentsuse kasv avaldub enim suhteliselt lihtsate toodete korral, nagu seda on nt panganduses deposiidid või krediit- ja deebetkaardid.
  Neid tooteid on kliendil suhteliselt lihtne omavahel võrrelda ja teha omi järeldusi. Hindade otsene võrreldavus viib hinnakonkurentsini (oligopoolsel turul Bertrandi konkurentsini).
  Suurenenud hinnatransparentsusest võidavad tavaliselt enim kliendid läbi suurenenud lisaväärtuse (madalama hinna läbi) ning seda finantsvahendajate arvel, kelle tuleb teha täiendavaid investeeringuid toodetesse ? nt tuleb sagedamini tooteid ümber projekteerida, vähendamaks klientide informeerimatust.
  - Diferentsiaalne hinnakujundus ehk müük erinevatele klientidele erineva hinnaga, lähtuvalt nende genereeritavatest tuludest ning tulude teenimisega seonduvatest kuludest.
  Diferentsiaalse hinnakujunduse strateegiad soodustavad klientide ristsubsideerimise lõpetamist, mis viib pikas perspektiivis lisaväärtuse kasvule klientide jaoks, kuna klientidele kehtestatud hinnad kajastavad paremini nende teenindamisega seonduvaid kulusid.
  Diferentsiaalse hinnakujundusest saavad kasu reeglina kiiremad ja informeeritumad konkurendid informeerimata ja mittepaindlike finantsvahendajate arvel. Diferentsiaalsest hinnakujundusest lähtuv üldine trend viib siiski kahanevate kasumimarginaalide poole, kuna konkurents jõuab kõikidesse kliendisegmentidesse.
  - Vahendusvajaduse kadumine (disintermediation) ehk finantsvahendajatest möödaminek, mille korral võrgul baseeruvad otsekontaktid ellimineerivad finantsvahendajate rolli.
  Võrgust lähtuvat finantsvahendajatest möödaminek ei ole panganduses oht. Isegi kui materiaalsed ja tehnoloogilised kulud on omanud ajalooliselt rolli finantsvahendajate eksistentsis, siis progress telekommunikatsiooni ja arvutite vallas ning samamoodi keerukate finantsinstrumentide areng eeldaks, et finantsvahendajad kaoks, kui fundamentaalsemat tüüpi tehingukulusid ei oleks.
  Pankade funktsiooniks jääb ikkagi maksesüsteemile juurdepääsu pakkumine, varade transformatsioon (deposiid, laenud), riskide juhtimine ning info töötlemine ja laenuvõtjate monitooring.
  Kõik see avaldab mõju finantsvahendajate rollile majanduses, nende teenitavatele kasumitele ning strateegiatele. Siiski kujuneb interneti mõju laad ja suurus erinevatele fiantstoodetele ja -teenustele erinevaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Tööstus: ikkagi see talv tuleb leida mingi lahendus
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.