Peeter Koppel • 10. detsember 2000 kell 22:00

Kauplemisaktiivsus püsib madalana

Tallinna Väärtpaberibörs on vaatamata analüütikute jätkuvale optimismile börsi juhtaktsiate järgneva aasta hinnatõusu suhtes vajunud talveunne, millest ärkamist on loota alles turule ootamatute ja endaga suuremat käivet kaasa toovate uudiste ilmnemisel. Praegu lähtutakse kohalike uudiste puudumisel maailma olulisemate aktsiaturgude üpriski heitlikest meeleoludest.

Nagu eelmisele nädalale kombeks, olid ka reedel börsi käive ja kauplemisaktiivsus madalad. Käibes toimus võrreldes neljapäevaga mõningane kasv ning nädala viimase kauplemispäeva käibeks kujunes 10 737 740 krooni. Äripäeva indeks liikus 0,63 protsenti kõrgemale 429, 85 punktile. Turu meelestatus oli negatiivne ning langejad edestasid tõusjaid 8:4.

Reedel enimkaubeldud Hansapanga aktsia kaotas 3,9 mln kroonise käibe juures 0,19 protsenti ehk 25 senti ja sulgus 134,75 kroonil. Hansapanga aktsial näib olevat veidi pikemas perspektiivis hea tõusupotentsiaal, kuna pank on käesoleval aastal näidanud kiiret kasvu ja vägagi head kasumi teenimise võimet. Lisaks peab pank jätkuvalt lõunasuunalisi laienemisplaane ning kasvu jätkudes üha paranevad majandustulemused ei tohiks oma mõju aktsiahinnale avaldamata jätta.

Börsi suurima kapitalisatsiooniga ettevõte Eesti Telekom kaotas reedel 2,3 miljoni kroonise käibe juures 0,27 protsenti langedes 92 krooni tasemele. Eesti Telekom on Tallinna börsil vaieldamatult kõige enam välismõjudest sõltuv aktsia ning seetõttu võib see olla vaatamata ettevõtte enda suhtelisele tugevusele välisturgude emotsionaalsusest tingituna haavatav.

Põhinimekirja suurimaks tõusjaks oli reedel 3 miljoni kroonise käibe juures 5,71 protsendiga plussi jõudnud Pro Kapitali aktsia, mis lõpetas päeva 37 krooni tasemel. Pro Kapitali aktsia likviidsus on aktsionäride suhteliselt väikesest arvust tingituna madal ning sellest ka eelmisel nädalal nähtud sedavõrd suured kõikumised.

Hetkel kuum