PM: seadus võimaldab piirata vaba konkurentsi bussiliikluses

04. jaanuar 2001, 08:24

Teede- ja sideministeeriumi keeldumine anda välja uusi liinilube, viidates maavalitsuste kohati absurdsetele põhjendustele, on vaba konkurentsi ning avatud turumajanduse tingimustes taunitav. Samas on libedale teele astumas ka lubadest ilma jäänud bussifirma Taisto, sidudes end päevapoliitika ning meeleavalduste korraldamisega, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

On üpris tobe keelduda liiniloa andmisest põhjendusega, et elanikud pole selleks soovi avaldanud. Ettevõtlus ei tähenda suuremeelset vastutulekut tarbija pisarsilmil esitatud palvetele, vaid soovi ja võimalust midagi ette võtta, pakkuda teenuseid ja kaupu, riski selle juures kõrbeda, aga ka väljavaadet eduks.

Koer on aga maetud ühistranspordiseaduse paragrahvi, mis lubab keelduda liiniloa andmisest, kui see häirib varem antud loa alusel veoteenuse osutamist. Et kavandatud uued odavamate piletitega liinid häirivad näiteks bussifirma Sebe majandustegevust, sellest polegi mingit saladust tehtud.

Avatud ettevõtluskeskkond on stabiilse majanduskasvu alus, rõhutab koalitsioonileping. Järelikult peaksid ka koalitsiooni poolt ametisse pandud maavanemad sellest põhimõttest juhinduma. Ka konkurentsiseadus keelab turulepääsu piiramise.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing