Telekom mõjus turule negatiivselt

Raivo Sormunen 09. veebruar 2001, 00:00

Eesti Telekomi eile avaldatud eelmise aasta majandustulemused näitasid, et firma rentaablus on 2000. aasta viimases kvartalis oluliselt järele andnud, sellele reageerisid investorid kogu Tallinna börsil noteeritud põhiaktsiate osas üldise pessimismi ja müügisurvega.

Kuigi Eesti Telekomi eelmise aasta puhaskasum ja äritulud vastasid prognoosidele ja olid vastavalt 1,176 ja 3,973 mld krooni, langes aktsia päevaga 0,9% 86,25 krooni tasemele. Aktsia käibeks kujunes 50 tehingu käigus 4,8 mln krooni. See andis peaaegu pool börsi 110 tehingust ja 10,3 mln krooni suurusest käibest.

Eesti Telekomi aktsia liikus eile suures hinnakoridoris ja vajus terve päeva jooksul pidevalt allapoole. Päeva esimestel minutitel, kohe pärast Telekomi tulemuste avaldamist, sööstis aktsia hind koguni 89 kroonini. Investorid polnud selleks ajaks jõudnud veel seedida Eesti Telekomi majandusnumbreid, mis esmapilgul tundusid olevat prognoosidega vastavuses. Veidi aja möödudes hakkas Telekomi aktsia langema, kuna kasumiaruandest tuli välja, et firma neljanda kvartali 307 mln kroonisest tegevuskasumist moodustas 85 mln krooni tegelikult erakorraline tulu, mis oli 1999. aastal dividendide ettemaksu korras juba kasumist maha arvatud.

Peale selle näitas firma aruanne, et Eesti Telefonilt saadav kasumirentaablus oli eelmise aasta viimastel kuudel märgatavalt alanenud ja seda juba enne fikseeritud kõneturu avamist. Lisaks sellele oli mobiilside turul aasta lõpus konkurentsitõus, mis langetas ka seal kõneminuti hinda ja selle pealt saadavat tulu.

Negatiivne meeleolu Eesti Telekomi aktsia suhtes mõjus psühholoogiliselt ka teistele aktsiatele. Hansapank ja Merko Ehitus vajusid mõlemad 0,9%, vastavalt 141,5 ja 42,6 kroonini. Pro Kapital langes 5,5% 48 kroonini ja Tallinna Kaubamaja 7% 64,2 kroonini. Norma suutis päeva lõpuks sulguda 48,6 kroonil ja jääda üleeilsega samale tasemele.

Täna prognoosiks Eesti Telekomi aktsiale veel mõningast odavnemist, samal ajal kui ülejäänud liideraktsiad peaks negatiivsest psühholoogilisest mõjust üle saama ja tugevnema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing