Kas kaupade hulgi- ja jaemüügi kasv näitab, et taas on alanud tarbimisbuum?

19. veebruar 2001, 00:00

Mina küll ei teeks sellist järeldust. Sellepärast, et kui vaadata eelnevate kvartalite näitajaid, siis seal on kasvud palju suuremad olnud kui nüüd. See tähendab tegelikult, et kasvutempo on natuke aeglustunud, kuigi ta on endiselt väga kõrge.

Ma ikkagi väidaks hoopis seda, et niisugune tarbimislaine, mis pärast majanduskriisi tekkis (väga palju võib-olla seoses isegi sellise kompenseeriva tarbimisega, mis jäi kõik tarbimata Vene kriisi ajal), et see on isegi võib-olla natuke vaibumas. Eriti kui arvestada seda, et laenuvõimalused on mõnevõrra paranenud ? põhimõtteliselt oleks ju võinud isegi arvata, et tuleb veel suurem kasv. Aga et see kasv on võrreldes nt II kvartaliga siiski suhteliselt tagasihoidlikum, ei julgeks ma buumist rääkida.

Kui tarbimisbuumist juttu saab olla, siis ainuke sektor, kus sellest võib rääkida, on autoturg ja soodsad liisingutingimused. Aga muudes valdkondades minu arvates küll buumist juttu ei saa olla, sest 1999. a oli turg maha surutud ja võrreldes sissetulekute kasvuga ei ole see kasv nii suur. Ainuke sektor, mis on kasvanud väga jõudsalt ? võib öelda, et isegi liiga palju ?, ja kus on võib-olla sellise buumi ja riskantse kulutamise hõng juures, on autode müük.

Kui arvestada 1999. a IV kvartali allasurutusega, sellega, kui palju on aastaga kasvanud sissetulekud, siis see jaemüügi 16protsendiline kasv ei olegi nii palju.

1999. a neljandas kvartalis kasv küll algas, aga see ei olnud sugugi ilus kasv. 1999 oli meil üldse sant aasta ja minu meelest ei läinud ka IV kvartal nii hästi, kui lootsime.

Ostjad, perekonnad, leibkonnad elavad paljuski uskumuse-unistuse maailmas. Kui seletatakse, et majandus kasvab ja riigil läheb hästi, siis tahaks, et ka endal läheks hästi. Ja siis tehakse julgemaid otsuseid.

Samas tulid pankadelt välja igasugused järelmaksusüsteemid ja uued maksekaardisüsteemid, mis andsid meelitava võimaluse kulutada, ilma et kohe oleks olnud vaja maksta. Kindlasti mõjutasid ka need uued tasumisviisid protsessi.

Eks see IV kvartal ole alati natuke parem ? jõulu- ja uue aasta eelsed ostud. Ja loomulik kasv ka ? majandus on edasi arenenud, keskmised palgad on kasvanud, elatustase on siiski tõusnud. Aga kas nüüd buum on ? selline hullus, nagu 1997 ? seda ma ei usu. Tuleks ikkagi vaadata ka jaanuari ja veebruari tulemusi ja mulle tundub, et siin on asi hõredam.

Buumi ei ole, on lihtsalt tunne, et meil läheb paremini. Ja milleks lükata elamist homsesse, täna tuleb elada!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing