Saeveskid suurendavad tootmist

Väinu Rozental 20. veebruar 2001, 00:00

Suurimat tõusu kavandab suuruselt teine saeveski, Pärnumaal asuv AS Paikuse Saeveski, mis tahab tänavu saagida mulluse 118 000 m3 asemel 150 000 m3 saematerjali. ?Hakkame lisaks kuusepalgile saagima tänavu ka männipalki,? põhjendas Paikuse Saeveski tegevdirektor Tõnu Järv toodangu mahu tõusu ja lisas, et männi saematerjali osa saab olema neil umbes kolmandik.

Kuigi Paikuse Saeveskil jäi mulluse palgipõua tõttu eelmise aasta toodangu prognoos ligi paarikümne tuhande m3 võrra täitmata, vaatas Järv tänavusele toormeturule optimistlikult. ?Vajaduse korral üritame palki sisse osta Venemaalt ja Lätist.?

Suurim saeveski, Järvamaal asuv AS Imavere Saeveski plaanib tänavu tootmismahu kasvuks 16 protsenti. Imavere Saeveski tegevdirektori Peedo Pihlaku sõnul on nende plaan tänavu importida kuni 15 protsenti toormest Venemaalt, Lätist, Leedust ja Valgevenest. ?Kuni juunikuuni peaks kodumaist palki piisama,? rääkis Pihlak. ?Kindlust, et sügisel taas palgipõud ei tule, siiski pole.?

Imavere Saeveski teeb tänavu ettevalmistusi, et tõsta järgmisel aastal oluliselt tootmismahtu. Uutesse saemasinatesse ja kuivatisse kavatsevad omanikud investeerida 60 miljonit krooni. Pihlaku sõnul sunnib investeeringuid tegema ja üha intensiivsemalt tootma tihenev konkurents palgiturul.

Suuruselt kolmanda saeveski, Võrumaal asuva ASi Toftan juhataja Tiit Kolk ütles, et nende tänavune toodangu kasv on loomulik. ?Hüppelist kasvu ette ei näe,? lisas Kolk.

Kolgi hinnangul ületab praegu palgi pakkumine juba nõudluse. ?Meil on ees normaalne, poolteise nädala varu,? rääkis Kolk. Samas kavatseb Toftan tänavu Lätist ja Venemaalt sisse osta kuni veerandi vajaminevast palgist.

Kolmel suuremal saetööstusel jäi eelmisel aastal palgipõua tõttu tootmata esialgsetest prognoosidest 47 000 m3 saematerjali vähem, mis rahalises väljenduses tähendab saamata käiberaha rohkem kui 100 miljonit krooni.

Suuruselt neljas saeveski, Harjumaal Vaidas asuv AS Balcas Eesti oli suurtest saeveskitest ainus, kes suutis eelmisel aastal toodanguprognoosi ? 75 000 m3 ? täita.

Balcas Eesti direktori Indrek Palumaa kinnitusel nemad tänavu tootmismahtu tõsta ei kavatse. Palumaa ei jaganud kolleegide optimismi ja avaldas kahtlust, et tänavu võib toormenappus teravamakski kujuneda.

Eestis tegutsevad saeveskid toodavad aastas umbes 1,2 miljonit m3 saetoodangut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing