Ühispank loobus 10 mln dollari tagasisaamisest peamiselt kulukuse tõttu

03. aprill 2001, 14:42

Ühispank soovib lõpetada kohtuprotsessi USAs aastate eest kaduma läinud 8 miljoni dollari tagasisaamiseks, kuna ettevõtmine võib venida liiga pikaks ja minna ülemäära kulukaks.

?Võtsime nõude tagasi eelkõige sellepärast, et protsess on veninud niivõrd pikaks. Meie esialgne kavatsus oli saada kohtuväline kokkulepe. Sinnamaani pole me jõudnud ja on oht, et protsess võib minna pikale vandekohtu menetlusele. See võib kesta aastaid. Ja eelkõige on see ikkagi liiga kulukas,? ütles Ühispanga juriidilise osakonna juhataja Livia Toomik.

Toomik ei soostunud ütlema, kui kulukas on veebruari algul alanud kohtuprotsess osutunud. ?Arve küll ei tahaks välja öelda. Advokaadi töö on ju alati olnud väga kõrgelt tasustatud, seda enam Ameerikas. Meile on see läinud kulukaks,? kordas ta.

Ta ei osanud öelda, kas ja milliseid soovitusi on selles osas jaganud Ühispanga Rootsi omanik SEB.

Ühispank nõudis USA pangalt Bankers Trust tagasi miljoneid, mis läksid kaduma Ühispanga eelkäija Põhja-Eesti Panga kaudu. Bankers Trusti roll 1994. aastal alguse saanud dollariskandaalis seisnes väidetavalt selles, et ameeriklased ei andnud edasi eestlaste poolt raha väljamaksmisele kehtestatud nõudeid. Seega said petised raha ?veitsi pangast kätte ja kadusid vähemalt osaliselt Bankers Trusti süül.

Bankers Trusti advokaadi väitel oli tema kliendil nõudeid ka Ühispanga ja Eesti Panga vastu, millest nüüd samuti loobutakse. ?Ütleme nüüd nii, et Bankers Trustil Ühispanga vastu ei olnud nõudeid, aga Bankers Trust kaasas kolmanda poolena vaidlusse ka Eesti Panga. Nagu ikka igal suurel kohtuprotsessil, kaasatakse ju võimalikult palju inimesi,? rääkis Toomik. Samas tunnistas ta, et protsessi käigus võisid Bankers Trustil mingid nõuded siiski tekkida.

Ühispanga sooviks hetkel on protsess lõpetada. ?Minu arusaamist mööda meie advokaadid töötavad nõude tagasivõtmise kokkuleppe kallal ja kooskõlastavad seda vastaspoole advokaatidega,? ütles Livia Toomik. Tema sõnul pole mingi edaspidine kohtuväline kokkulepe aga siiski mitte täiesti välistatud. ?Selline võimalus on ju alati olemas, aga kuivõrd reaalne see jällegi on, väga raske ennustada,? märkis ta.

Ühispanga bilansis ei kajastu enam kadunud 8 miljonit dollarit. ?Meil on need ammu maha kantud, nii et majanduslikult see enam meid mitte kuidagi ei mõjuta,? ütles Toomik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing