Eestlane ei oska puhata

Peep Sooman 12. aprill 2001, 00:00

Tallinna psühhiaatriahaigla sundraviosakonna juhataja Jüri O.-M. Ennet ütleb, et eestlased ei oska puhata. ?Elu eesmärgid on valesti paika pandud, me ajame vaid materiaalseid väärtusi taga,? sõnab psühhiaater. ?Ma vaatan, kuidas inimesed ka Äripäeva lugudes kekutavad, milline haridus neil on ja kus nad nüüd töötavad ja kuidas nad alles kell kaheksa õhtul koju lähevad ja siis võtavad ka pataka tööd koju kaasa. Need inimesed tuleb töölt lahti lasta, siia ravile tuua, terveks ravida ja siis sellisele tööle panna, kus nad kaheksa tunniga hakkama saavad.?

Tema sõnul on tal küllaldaselt edukaid, tuntud patsiente, kelle närvid on täiesti läbi. ?Aga kui sa korraks ka mersu jalge vahelt ära võtad, siis see, mis on kahe jala vahel, saab ka parema verevarustuse ning seksuaalsus kasvab,? ei alahinda Ennet seksi osa stressivabas elus.

Enneti sõnul on paljude stressis vaevlevate inimeste jaoks kättesaadavaimaks ravimiks alkohol. ?Sada ja seened rahustab ruttu, aga see on pseudotee, olen minagi proovinud, aga ma tean, et teised võtted on tuhat korda paremad,? kiidab Ennet sauna, linnulaulu ning jalutuskäiku metsas, sest igaõhtusest napsitamisest võib välja kujuneda alkoholism.

Mustamäe haigla sisearst, kliinilise toksikoloogia ehk mürgistuste spetsialist Boris Loogna kinnitab, et edukad inimesed on hakanud rohkem alkoholi pruukima. ?Muidu on täiesti kompetentsed isikud, aga alkoholi üle kontroll puudub,? teab ta. ?Kui tahe on olemas, siis saab kasutada ravimeid, esiteks, et saaks kehvast seisust lahti, teiseks, et ei hakkaks uuesti jooma,? räägib ta. Samas on tehnoloogia viimase sõna järgi valmistatud alkoholi tekitavat mõnutunnet kaotavad rohud kallid, kuu ravikuuri maksab üle 1000 krooni.

Preatoni Panga juhatuse esimees Ott Karolin ütleb, et alkoholiga pole mõtet stressi leevendada. ?Järgmisel päeval on siis veel suurem stress,? teab ta. Samas tunnistab Karolin, et stress on talle lahutamatu kaaslane. ?Kui seda poleks, oleks imelik,? möönab ta. Peamisel lõõgastub Karolin tugitoolisportlasena korvpalli- ja jalgpallilahingutele kaasa elades ning vormel 1 etappe jälgides. ?Mõõdukalt liigutan ennast ka ise, natuke korvpalli, squash?i ja jooksu,? lausub pankur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing