Eesti saab takistada suurühinemisi

Ervin Soon 07. juuni 2001, 00:00

Rahandusminister Siim Kallase sõnul saab tänu Eesti uuele konkurentsiseadusele takistada suurte rahvusvaheliste kompaniide ühinemist või muul moel koondumist Eestis. ?Koondumiste kontrolli osa on konkurentsiseaduses uus ja see annab võimaluse Eesti pinnal toimuvat reguleerida. Olemasolevate teadmiste piires on see praegu parim vahend monopolide ärahoidmiseks,? ütles Kallas.

Eestis on tänavu viie kuuga konkurentsiametile ühinemisteate esitanud juba 23 ettevõtet, samas kui eelmisel aastal oli teateid aasta peale kokku 29.

Senise konkurentsiseaduse kohaselt ei saa riik monopolide teket piirata, uus 1. oktoobril kehtima hakkav seadus võimaldab lähtuvalt konkurentsiameti turuhinnangust ühinemine kas keelata või lubada normaalset konkurentsi võimaldavates piirides.

Konkurentsiameti peadirektori Peeter Tammistu sõnul tuleb ametile igal aastal ühinemisotsuseid välisfirmade kohta, mille tütarettevõtted tegutsevad Eestis. ?Kui juba oleks kehtinud uus konkurentsiseadus, siis oleks pidanud konkurentsiamet sekkuma välisomanike ühinemistesse,? ütles Tammistu.

Tammistu sõnul ei luba veel kehtiv senine konkurentsiseadus ärisaladuse hoidmise tõttu avaldada andmeid juba ühinenud ega ühineda kavatsevate ettevõtete kohta. Uus seadus kohustab ametliku ühinemissoovi esitamise järel avaldama selle Ametlikes Teadaannetes.

Kallase sõnul saab Eesti juhtida Euroopa Komisjoni tähelepanu mõnele välisfirmade ühinemisest tekkida võivale konkurentsiprobleemile, mida ühineda kavatsevate Rootsi pankade SEBi ja Swedbanki kui Hansapanga ja Ühispanga omanike puhul ka tehti.

Eesti Panga rahvusvaheliste ja avalike suhete osakonna juhataja Tanel Ross osales hiljuti Euroopa Liidu siseturu alamkomitee istungil, kus arutati ka Rootsi pankade ühinemisest tulenevat. ?Nende otsusest on veel vara rääkida, sest ka Rootsi pole ametlikku avaldust ühinemise kohta Euroopa Komisjonile esitanud,? sõnas Ross.

Rossi sõnul on Eesti Pank seisukohal, et omanike liitumisest tingitud Hansapanga ja Ühispanga ühise turuosa kasvu Eestis 85 protsendini ei saa lubada ning Eesti Pank kavatseb liitumisel teha ettepaneku muuta nende pankade omanikestruktuuri. Seni kehtiv konkurentsiseadus on krediidiasutuste konkurentsi järelevalve andnud Eesti Panga otsustada.

Majanduskonsultatsioonidefirma ASi PricewaterhouseCoopers sõsarettevõtte CF&IB juhataja Mart Habakuke sõnul jätkub aktiivne firmade ühinemine ja ülevõtmine ka edaspidi ning ülevõtmise järg jõuab rohkem keskmise suurusega ettevõtete kätte. ?Minu meelest ei ole Eesti konkurentsireeglid rangemad kui teistes riikides. Mujal peetakse halvaks tooniks, kui otsused viivad kohtu pidamiseni konkurentsiametiga ning seetõttu püütakse seadustega arvestada,? märkis ta.

Tammistu sõnul keelatakse Euroopa Liidus praegu 2?3 ettevõtete ühinemisi, kuid lisatingimuste seadmist ehk mõne üksuse müümise nõudmist esineb sagedamini.

___________________________________________

09.04.2001 Monopolide tekkele tuleb tõke ette

10.04.2001 Häirib suurettevõtteid, aga soosib konkurentsi

10.04.2001 Uus konkurentsiseadus

___________________________________________

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing