Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elektri hinnast täpsemalt ja asjakohaselt

  Maailmapanga analüütik Paavo Eliste väidab (?Elektri hinna tõus vältimatu? (ÄP 05.10.), et Eestis tarbitakse elektrit ülemäära palju, 18,4 MWh elaniku kohta (1998.a). Kust see arv on võetud? Eestis tarbiti 1998. a elektrit elaniku kohta  4524 kWh ehk 4,5 MWh, Rootsis aga samal ajal 15,5 MWh ja Soomes 14,9 MWh elaniku kohta (vastavalt rahvusvahelise energiaagentuuri metoodikale on tarbimisse arvestatud ka elektrijaamade omatarve).
  Ka kogu primaarenergia tarbimine elaniku kohta oli Eestis tunduvalt väiksem kui Põhjamaades või ELi riikides keskmiselt: Eestis 3,3 õliekvivalendi tonni, Soomes vastavalt 6,5, Rootsis 5,9, EL keskmiselt 3,85 (1998.a).
  Mis puutub energiatarbimise efektiivsust SKP suhtes, siis on see Eestis tõepoolest liiga madal. Põhjus ei ole aga suures energiatarbimises, vaid eeskätt väga madalas SKP toodangus: SKP ostujõu standardis elaniku kohta on Eestil ligi kolm korda väiksem kui Soomel või ELi riikidel keskmiselt. Sellest tulenebki Eesti madal energiatarbimise efektiivsus, võrreldes paljude teiste riikide näitajatega. Eesti konkurentsivõime parandamise teed ei tule otsida mitte niivõrd energiatarbimise vähendamises, kui just SKP kasvu kiirendamises ehk Eesti majanduse arendamises.
  Kommentaarist ei ole arusaadav, mida on mõeldud elektri hinna liberaliseerimise all. Kui praegu päevakorras olevat elektri hinna tõstmist nimetatakse liberaliseerimiseks, on küll midagi viltu. Tegemist on ju otsese monopoolse diktaadiga, kus ei vaevuta isegi korrektselt põhjendama neid hindu, rääkimata andmete avalikustamisest ja kulude läbipaistvusest, mida nõuavad tarbijakaitse- ja konkurentsiseadus.
  Elektri tootmisega kaasnevate keskkonnakaitse kulude tõusuga tuleb muidugi nõustuda. Kuid siingi on kõnealuses kommentaaris ebatäpsusi. Nt CO2 emissioon Eestis on pärast 1997. a tunduvalt vähenenud (tõsi, energiatootmise vähenemise arvel). Samuti peab arvestama, et kavandatavad kõrged saastetasud peavad stimuleerima taastuv- ja alternatiivenergia arengut, mitte aga elektri hinna tõstmise kaudu põlistama monopoolset põlevkivienergeetikat.
  Mis puutub konkreetsesse elektrihinna tõusu tarbijagruppide lõikes, siis mõjub kavandatav püsitasu 20 kr kuus kõige valusamalt just neile tarbijatele, kes tarbivad vähe ehk säästlikult. Nagu igasuguste mittemõõdetavate tasude puhul, on tegu tulu saamisega osutamata teenuse eest, mis stimuleerib tarbijat raiskama.
  Autor: Koidu Tenno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Sõda pani Stora Enso Eestis pea ületamatu väljakutse ette Ettevõttel rekordiline aasta
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.