Ülim autentsus kümne tuhande eest

Reet Weidebaum 19. oktoober 2001, 00:00

Rahvusraamatukogu uues teatrisaalis etenduv Falk Richteri reality show Jumal on DJ kirjeldab maailma, kus näiv ja olev, virtuaalsus ja reaalsus, kunst ja elu on hullumeelselt segi põimunud. Kus kokkulepitud kombinatsioon klaviatuuril avab hetkega ukse maailma ükskõik mis punkti.

Mees ja naine ? DJ ja telestaar ? on kümne tuhande eest kuus suletud oma multifunktsionaalsesse eluruumi, kust toimub digitaalne otseülekanne galeriisse. Elu kui projekt, suhe kui (kunsti)teos, kunst(likkus) kui elustiil. Kohustuslik on ülim autentsus.

Noorte näitlejate Elgitha Zeno ja Margo Tederi ülesanne on võluv ja karm: autentselt teeselda autentsust ? hoida peaaegu laval istuvat vaatajat lõa otsas kaks tundi järjest. Mängupind on kitsuke, silmside otsene. Vahetu lähedus on näidendi õnnestumise eeldus, kui kumbki pool kas igavusest või piinlikkusest pilgu ära pööraks, oleks lugu läbi kukkunud.

Münsteri lavastaja Christian Römeri käekiri on äratuntavalt saksa teatri pärane: tehniliselt täpne, kiire, kerge, füüsiline ja visuaalne, pigem pealispinda kriipiv kui sügavusse tungiv.

Usutavasti leiab see teatrilaad poolehoidu eriti nooremate vaatajate seas, kes harjunud tempode ja rütmide kiire vaheldumisega, on nõus märksõnu mööda ise edasi mõtlema ning ei pea vajalikuks elu ja asjade üdini detailset lahtiseletamist kellegi teise poolt.

Falk Richter ?Jumal on DJ?
Lavastaja: Christian Römer
Muusikaline kujundaja: Raul Saaremets
Kunstnikud: Karmo Mende ja Mare Kõrtsini
Osades: Elgitha Zeno, Heidy Purga ja Margo Teder
19., 25., 26.10. kl 19 Rahvusraamatukogu teatrisaal
info: www.vatteater.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11
Otsi:

Ava täpsem otsing