Romet Kreek • 13. november 2001 kell 22:00

Helsingi börs heade uudiste mõju all

Soome aktsiaturu üks suurimaid tõusjaid oli Sonera aktsia 15 tõusuga 5,75 eurole tänu Vodafone?i tugevatele poolaastatulemustele ja Sonera osalusega Saksa tütarfirma müügivõrgu laiendamisele.

Nokia aktsia hüppas 7,77 võrra esmaspäevasest sulgumistasemest ülespoole, 26,49 eurole, pärast uudist, et firma ootab tugevat mobiiltelefonide müügi kasvu Hiinas käesoleval ja tuleval aastal.

Nokia aktsia tõusule aitasid kaasa firma püüdlused kehtestada tulevikustandard tulevaste põlvkondade mobiilsidele. Evli panga analüütiku Karri Rinta sõnul näitab koondumisplaan, et osalised hakkavad jagama ühtset mobiilse interneti teenuste tarkvaraplatvormi olenemata mobiiltelefonitootja või mobiilsideteenuse pakkujast. ?Kui Nokia suudab laiendada oma domineerimist mobiilitarkvara osas, on pikaajaline potentsiaal märkimisväärne,? ütles Rinta. ?Strateegiliselt ühendas Nokia GSM-seltskonna, et avaldada survet CDMA tehnoloogiale, kuna ükski peamistest CDMA kasutajatest (Qualcomm, Sprint) pole liitunud koalitsiooniga,? ütles Rinta. ?Ei Microsoft ega Palm kuulu koalitsiooni, mis näitab, et Nokia propageerib aktiivselt Symbiani operatsioonisüsteemi mobiiliseadmete operatsioonisüsteemi standardina.? Koalitsiooni kuuluvad lisaks Nokiale AT&T Wireless, Cingular Wireless, MM02, NTT Docomo, Telefonica Moviles, Vodafone, Fujitsu, Matsushita, Mitsubishi Electric, Motorola, NEC, Samsung, Sharp, Siemens, Sony Ericsson, Toshiba ja Symbian.

Hetkel kuum