Ülo Toomsalu • 7. veebruar 2002 kell 7:14

Keskerakond uurib Oviiri rohuskandaali

Keskerakonna parlamendifraktsioon ootab esimehe Toomas Vareki sõnul esmaspäeval sotsiaalminister Siiri Oviirilt selgitusi, miks tolle esitatud ravikindlustuse seaduse muutmise ettepanekud kattuvad sõna-sõnalt Rahvusvahelise Ravimitootjate Liidu Eestis tehtud ettepanekutega, kirjutab Postimees.

?Ettepanekud koostas Oviir. Selle sisusse ma ei jõudnud süüvida,? distantseeris samuti eelnõule allkirja andnud Varek end dokumendist.

Toomas Vareki sõnul ei teadnud ta eilseni, et seaduse 43. paragrahvi ettepanek oli täpipealt identne ravimifirma pakutuga.

Rahvusvahelise Ravimitootjate Liidu Eesti (RRLE) juhatuse esimees Rauno Pukonen saatis mullu 7. detsembril kirjas haigekassa juhatuse liikmele Toomas Palule ettepanekud ravikindlustuse seaduse muudatuse kohta. Oviiri ja Vareki allkirjastatuna kannavad samad ettepanekud 19. detsembri kuupäeva.

Sotsiallminister Siiri Oviir ütles eile Postimehele, et kirjutas muudatusettepaneku ise ega saanud seda ravimitootjatelt, kuid pidas nõu arstiabisüsteemi eri huvigruppide esindajatega.

Paari tunni möödudes helistas sotsiaalminister Postimehele tagasi ning rääkis, et tema andmetel vahendas eelnõu teksti RRLE-le patsientide nõukoja juht Kaido Kolk, kellega Oviir paranduste üle eelnevalt nõu pidas. Selles peitud ministri hinnangul ka kahe teksti identsuse põhjus.

Parlamendis esindamata erakond ÜVE-Res Publica teatas eilses avalduses, et Siiri Oviir on ravimifirmade käepikendus ja nõuab sotsiaalministrilt ?korruptsioonihõngulise parandusettepaneku viivitamatut tagasivõtmist?.

?Ma ei ole kunagi valetanud ega varastanud ja sellepärast ei saa mind keegi süüdistada korrptsioonis,? ütles Oviir. Küsimusele, kas ta süüdistuste alla sattumise tõttu kahetseb ametikoha vastuvõtmist, vasta sotsiaalminister: ?Ei kahetse. Ma ei ole papist.?

Hetkel kuum