Ülo Toomsalu • 6. märts 2002 kell 7:01

Eesti vahendajad toidavad Ameerikat musta tööjõuga

Ameerikas rikkalikku teenistus lubavad vahendajad saadavad Eestist ookeani taha iga kuu üha uut musta tööjõudu, sest sellisele vahendustööle kadu kuulutama pidanud seadus pole tööle hakanud, kirjutab Postimees.

Riigi tööturuameti peadirektor Mati Ilisson veendus eile päeval isiklikult, et internetis aadressil www.hot.ee/usajob alles hiljaaegu üle riputatud Ameerika tööpakkumiskuulutuse taga on taas üks paljudest illegaalse tööjõu värbamise kontoritest.

Internetileheküljel antud telefoninumbril helistanud tööturuameti juht tutvustas ennast kui tavaline tööotsija ja tundis muret, kas talle Ameerikas ikka tööluba muretsetakse. ?Mulle öeldi kohe, et mingit tööluba ei saa ning kõik on illegaalne,? vahendas Ilisson.

USA saatkonna konsuli Ellen Thorburni kommentaar sellisele vahendustegevusele on ühene: ?Kui teile on väljastatud turistiviisa ning te otsustate USAs töötada, sooritate sellega kuriteo, millega kaasneb riigist deporteerimise risk koos keeldumisega edasisteks ameerika Ühendriikidesse sisenemisteks.?

Et tööjõu vahendamine pole kuritegu, siis Eesti politsei seda keelata ei saa. Ainus seadus, mis illegaalse tööjõu voolamist peatada saaks, on eelmise aasta alguses kehtima hakanud tööturuteenistuse seadus.

Seadus lubab küll tööjõu vahendamisega tegeleda vaid neil firmadel, kel on selleks sotsiaalministeeriumi litsents. Samas pole tänaseni seaduses üheselt kirjas, kes ja kuidas peaks kontrollima Usajobi-sarnaste isehakanud ettevõtjate ebaseaduslikku tegevust.

Hetkel kuum