Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lääs kaitseb end idast pärit vahenditega

  Kõrgtehnoloogiaga pole sel kõigel siiski pistmist. Eetikavabad, kuid resultaadini viivad meetmed sõnastas Vanas Hiinas juba 5. sajandil e.m.a Sun Tsu oma teoses ?Sõjakunst?. Sama teemat arendab ?Printsis? Niccolo Machiavelli (1469?1527). Mainitud ajajärgul suutsid oma ärihuve ja poliitikat realiseerida vaid piisavalt suured kehandid (riik, suurkaupmehed), kel jätkus vahendeid suurte inimhulkade, kallite relvade või kohmakate tehnikavahendite ostuks.
  Tehnoloogiat ei tasu mõista liiga kitsalt. Selle mõiste alla mahub nii rauakolakas kui ka keemiline reaktsioon, teadmus ühiskonna funktsioneerimisest ja inimtaju iseärasustest, sh infosõja pidamise oskus.
  Hiljem ilmnes, et tehnoloogilise arenguga kaasnevad paratamatult kaks tuliuut nähtust ? tuumapommist johtuv ülivõim ning tehnoloogia odavnemine tasemele, kus ka eraisik suudab seda omandada.
  Tuumapommi valmistamine viis osa riike olukorrani, kus Sun Tsu ja Machiavelli loogika enam ei kehtinud ning riikide globaalpoliitikasse ilmus eetikat ja võrdsust enam kui paljude eelnenud sajandite jooksul. Tõsi, see võrdsus ei kehti klubist väljaspool asujate suhtes.
  Teine nähtus ? tehnoloogia odavnemine ? tõi kaasa kaks olulist tagajärge. Esiteks, ettevõtlusse ja poliitikasse sisenesid väiksemad kehandid, sh need, keda oli jõu ja surve abil eelnevalt ahistatud. Teisalt hägustub riik kui institutsioon. Arvutite, interneti ja kõrgtehnoloogiliste relvade abil suudaks riigi funktsioone täita suvaline mõjugrupp. Siit pole pikk tee USA poolt juba tehtud järelduseni, et Sun Tsu vaimus sõda pidada saab mitte üksnes riigiga, vaid mis tahes muu USA-vastase kehandiga, äärmuslikul juhul ka oma riigi kodanikuga.
  Suurriikide analüütikud on tajunud survet riigile kui institutsioonile juba mõnda aega. Üks lahendusi on võtta kasutusele meetmeid vana korra edasikestmiseks, nt prof. Rebase nimetatud survevahendid.
  Neil survevahendeil on kaks olulist puudust. Nad on olemuslikult ebaeetilised ja karjuvas vastuolus Euroopa kultuuritraditsiooniga (küll mitte Ida omaga) ning tehnoloogia areng nihutab omandamisläve veel madalamale. Mida edasi, seda enam koosneb tehnoloogia mitte materjalist, vaid teadmisest, kuidas talitada (terroristi käsiraamat). Info pihkumist pole võimalik välistada.
  Inimlikult mõistetav on USA soov kaitsta lääne tsivilisatsiooni idast pärit meetoditega. Paraku tehnoloogia arengut peatamata oleks see füüsikaseadustega vastuolus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturgude ralli ei jaksanud leida jätku
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: kuidas vastata, kui küsitakse raha?
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.