Ülo Toomsalu • 25. august 2003 kell 6:04

PM: Kasvav konkurents hoiab ära pangateenuste hinnatõusu

SEB presidendi Lars H. Thunelli hinnangul hoiab Eesti ühinemisel euroliiduga kasvav konkurents ära kardetud pangateenuste kallinemise.

«Balti pangandusmaastikule tuleb seoses Euroopa Liitu astumisega kindlasti uusi tegijaid ja ka meie praegused konkurendid asuvad veelgi tugevamini oma turuosa suurendamise nimel tööle,» märkis Postimehele Ühispanga omaniku Skandinaviska Enskilda Bankeni (SEB) tegevjuht Lars H. Thunell. «See peaks ära hoidma ka võimaliku pangateenuste kallinemise.»

Eesti pangandussektorile Thunell siiski väga tõsist konkurentsi kasvu ei ennusta. «Kõvem rebimine tuleb ilmselt Leedus, kus juba praegu Saksamaa pangad rootslaste kõrval agaralt tegutsevad,» ütles Thunell.

Paraku on Saksamaal seoses oodatust tunduvalt kallimaks osutunud Ida- ja Lääne-Saksamaa ühendamisprotsessiga pankadel praegu kehvad ajad. Seetõttu ei suuda Saksa pangad esialgu tõsisemalt Euroopa Liiduga ühinevate riikide pangandusturgudel konkurentsi pakkuda. Ka SEB Saksamaa tütarpangal on probleeme laenukahjumitega.

Mitmed juba Balti riikides tegutsevad Skandinaavia firmad avavad oma harukontoreid Ukrainas ja Venemaal, samuti on sihikule võetud Valgevene. Thunell ei välistanud võimalust, et SEB võiks mõne aasta pärast samuti nendele turgudele siseneda.

Hetkel kuum