• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vanemuise ?Sevilla habemeajaja? lõhub eelarvamusi

  Vanemuise teatri väikeses majas laupäeval esietenduva koomilise ooperi ?Sevilla habemeajaja? lavakujunduses domineerivad kirkad valgusreklaamid ning lauljad on riietatud trendikatesse kehakatetesse.
  Saksamaal õppiv ja töötav lavastaja Liis Kolle on toonud Rossini kuulsaima ooperi tegevustiku tänapäeva. ?Või ehk isegi homsesse,? täpsustas Kolle. ?Ooperitraditsioon on koormatud eelarvamustega ? et ooper on see, kui kantakse pulstunud parukaid, seistakse ühe koha peal ja lauldakse koleda häälega. Üritan näidata ooperi teistsugust palet.? Kolle sõnul ei taha ta oma lavastusega kedagi ?okee-rida: ?Kui keegi ?okeerub, siis on see kogemuse ja avatuse küsimus.?
  Kõrgklassi noormehe Almaviva katsed vabastada kaunis Rosina paranoilise psühhiaatri Bartolo meelevalla alt on jäänud viljatuks ja ta palkab nõustajaks andeka suhtekorraldajana tuntud juuksuri Figaro. Bartolot omakorda toetab aferist Basilio. Almaviva sepitseb intriige nii kirglikult, et isegi Figarol on raskusi tekkinud olukordade lahendamisega.
  ?Rossini muusika meeldib mulle üha rohkem,? kinnitas lavastaja. ?Talle on teenimatult külge kleebitud selline ?supihelilooja? kerglane maine, sest ta kirjutas palju ja tohutult kiiresti. Samas kaalub tema muusika vaimukus ja hoogsus üles tema loomingu kallal virisevate pedantide muusika lihvitud käigud.? Rosina rollis astub lavale Merle Jalakas või Tatjana Romanova, Almavivana Mati Kõrts või Jan Oja, Figarona Aare Saal, Bartolona Taisto Noor või Jaan Willem Sibul.
  Autor: Tambet Kaugema
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.