Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurentsiametnik õhutab kurtma

  Mis tõi teid Eestisse?
  Eestist saab Euroopa Liiduga liitudes liidu partner konkurentsiseaduse sisseviimisel. Kuivõrd see nõuab väga lähedasi suhteid, tutvub Euroopa Komisjoni konkurentsiamet siinsete konkurentsi järelevalve asutuste ja kohtutega ning loob suhteid, et paremini ühiselt mõista probleeme ja väljakutseid.
  Olete siin täheldanud probleeme?
  Ma arvan, et konkurentsiga on probleeme igal pool. Me räägime siin, kuidas aidata tarbijat turuhäirete vastu, nagu näiteks kartellid. Aga on ka teisi valdkondi, kus me saame koostööd teha, Eesti puhul näiteks telekommunikatsiooni- ja energiasektoris. See on osa majandusest, kus viimasel ajal on toimunud turu liberaliseerumine. Konkurentsiameti ülesanne on jälgida, kuidas need firmad ühinevad, kuidas neid ümber struktureeritakse, et säilitada turul konkurentsi.
  Milline on olukord energiasektoris?
  Euroopas on energia- ja gaasituru avanemise tähtaeg 2007. Selle eesmärk on võimaldada ettevõtetele valikuvõimalus. Me näeme, et neis riikides, kus turg on avanenud, on hinnad kiiresti alanenud. Selleks tuleb võidelda turul toimivate monopolide vastu.
  Milline on soovitus Eesti valitsusele?
  Eesti valitsus on Euroopa Liiduga ühinemisläbirääkimiste käigus turu vabanemise protsessiga kaasa tulnud. Oma Eesti kolleegidega peame nüüd tagama, et seadustes paika pandud kasu ka praktikas realiseeruks. Peame tagama, et suurte operaatorite kehtestatud hinnad oleks mõistlikud ning konkurents poleks pärsitud.
  Nii et Eestis on konkurentsiga asi korras, välja arvatud energia ja telekom?
  Me ei tegele valdkondadega, kus konkurents toimib, vaid nendega, kus konkurents ei toimi. Näiteks elukutsed: arhitektid, põllumehed, juristid. Mõnes Euroopa riigis oleme leidnud suuri piiranguid teatud erialal tegutsemisele ja sellest tulenevalt kõrgemaid hindu.
  Mina kahtlen erisuste tegemiste suhtes mistahes valdkonnas. Võtame näiteks lennufirmad, kus turg on vabanenud. Ryanair pakub tasuta reise, maksta tuleb vaid lennujaamamaksud. Telekomisektoris on probleem roaming?u (välismaised kõned ? toim.) osas. Sa maksad palju enam Hispaanias või Kreekas puhkusel olles kui Eestis. Sama lugu on panganduses ja kindlustuses. Kui sul on krediitkaart ja kasutad seda teises riigis, miks pead maksma palju enam.
  Me tahame palju enam näha tarbijate suhtumist ja toetust. Tahame, et Eesti tarbijad kurdaksid meile, mis neile muret teeb. See on asi, mis peab 1. maist muutuma.
  Milline on teie tegevus kartellide osas?
  Siin on näha vaid jäämäe veepealne osa. Enamik kokkuleppeid sõlmitakse terves sektoris toimivate ettevõtete vahel, näiteks ehituses. Me teeme siin koostööd firmadega, kes aitavad meid ja meie aitame neil vähendada karistuse määra.
  Kartellide suhtes on meetmed karmid, tegime möödunud paari aasta jooksul üle 4 miljardi euro (62 mld kr) trahve.
  Kui kaua läheb aega, kuni Euroopa muutub konkurentsivõimelisemaks riigiks maailmas?
  Euroopa Nõukogu on seadnud eesmärgiks, et Euroopa Liit peab saama maailma kõige konkurentsivõimelisemaks riigiks aastaks 2010. Ma loodan, et see ei võta kauem.
  Uutel liitujatel, nagu Eesti või Leedu, on areng kiirem kui Euroopas keskmiselt või ülejäänud maailmas. Nemad soodustavad sisemise arengu kiirenemist.
  Kuidas suhtute riigipoolsetesse toetustesse?
  Igas Euroopa Liidu riigis tahetakse seda teha. Meie soovime, et investeeritakse neisse inim- ja kapitaliressurssidesse, mis toovad kasu kõigile. Näiteks infrastruktuuri, teedevõrku.
 • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.