Ülo Toomsalu • 14. jaanuar 2004 kell 5:55

EPL: Inimeste kulutused on suurimad kuu alguses

Uuringutest selgub, et kaupmeeste stabiilne ja tihe müük toimub laias laastus esimesest kümnenda kuupäevani ehk siis, kui laekub suurema osa inimeste palk.

Kümnenda kuupäeva paiku söövad aga krediit- või järelmaksukaartide võlad inimeste rahakoti tühjaks ja müük soikub, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Selline teadmine pärineb tarbijauuringutest ja klientide toodete müügistatistikast. 10aastase reklaamipraktika käigus jõuab ju väga mitu sellist dokumenti läbi lugeda,? ütles reklaamibüroo Rakett esindaja Asko Künnap.

Tema sõnul toimub valdkonnast olenemata stabiilne ja tihe müük esimesest kümnenda kuupäevani ? siis kui laekuvad palgad. Kümnenda kuupäeva paiku sööb krediit- või järelmaksukaardi võlg (lisaks kodu-, õppe- ja autolaenule) rahakoti tühjaks ja müük soikub. ?Numbrid leiduvad uuringutes, mis on seotud konkreetsete toodete ja tootjatega. Minul pole õigust neid levitada,? ütles Künnap.

Ta lisas, et pilt, mis avaneb ülejäänud kuu jooksul, on veelgi kurvem. ?Igapäevaste toiduainete kuu müügikõverad näitavad sama trendi. Ja seda isegi esmaste letikaupade puhul nagu leib ja piimatooted, karastusjookidest rääkimata.?

Hollywoodi klubi haldava meelelahutusfirma BDG juht Peeter Rebane tõdes samuti, et kuu alguses, kuhu jääb enamik palgapäevi, kulutavad inimesed märgatavalt rohkem kui kuu teisel poolel. ?Tundub tõesti nii, et kuu alguses on inimestel rohkem raha käes. Kuu lõpus aga vaadatakse rohkem seda, kuidas oma jooksvate kulutustega toime tulla.?

Hetkel kuum