Jaak Liiviku kaitsjad kaebavad otsuse edasi

Väinu Rozental 02. veebruar 2004, 00:00

Endise erastamisagentuuri juhi Liiviku kaitsja, vandeadvokaat Andres Suik ütles, et sõltumata sellest, kuidas on 20. veebruaril avaldatav motiveeritud otsus sõnastatud, kaebavad nad selle igal juhul edasi. ?Oleme veendunud, et Jaak Liivik pole süüdi,? lisas Suik.

Tallinna linnakohus tegi reedel teatavaks otsuse, mille kohaselt mõisteti Liivik ametiseisundi kuritarvitamises süüdi. Kohus karistas Liivikut kaheaastase vangistusega. Reaalselt tuleb Liivikul vangis viibida kuus kuud, ülejäänud aeg kuulub kandmisele tingimisi kaheaastase katseajaga.

Kohus mõistis Liivikult Eesti riigi kasuks 3 miljonit 60 000 krooni, Liiviku arestitud vara realiseeritakse tsiviilhagi katteks.

Andres Suigi hinnangul on Jaak Liiviku vastu esitatud süüdistus puhtalt poliitiline. ?Seda tõendab eriti hästi see, et riigiprokuratuur keeldus kaks korda kriminaalasja algatamisest, sest ei leidnud Liiviku-poolseid rikkumisi,? rääkis Suik. ?Aga riigikontoll käis nii kaua peale, kuni kolmandal korral prokuratuur ikkagi kriminaalasja algatas.?

Liiviku teise kaitsja, vandeadvokaadi Asko Pohla sõnul ei olnud Jaak Liivikul selliseid ametialaseid ülesandeid, mille kohaselt saaks teda süüdistada ametiseisundi kuritarvitamises.

?Nii kohus kui süüdistus on võrdsustanud Eesti Erastamisagentuuri ülesanded erastamisagentuuri peadirektori ülesannetega,? selgitas Pohla. ?See on aga välistatud, sest erastamisagentuuril ja selle peadirektoril olid ju erinevad ülesanded.?

Pohla hinnangul pole ka Liiivikule mõistetud reaalne vanglakaristus põhjendatud. ?See on liiga ränk,? ütles Pohla.

Advokaadibüroo Tark & Co vandeadvokaat Andres Suik kaitseb Jaak Liivikut ASi Eesti Raudtee episoodides ja advokaadibüroo Pohla & Hallmägi vandeadvokaat Asko Pohla kaitseb Liivikut ASi Tallinna Farmaatsiatehase episoodis.

Jaak Liivikut süüdistatakse selles, et ta Eesti Erastamisagentuuri juhina kasutas ametiisikuna korduvalt ära oma ametiseisundit, millega põhjustas olulise kahju riigi huvidele. Erastamisagentuuri juhina sõlmis Liivik 1999. aasta novembris kolmepoolse lepingu erastamisagentuuri, ASi Eugeenius ja OÜ Wagnar Holding vahel, olles seejuures teadlik viimase maksujõuetusest. Lõpptulemusena jäi erastamisagentuurile laekumata 3 miljonit 60 000 krooni.

2001. aasta aprillis sõlmis Liivik erastamisagentuuri juhina riigi nimel OÜ Baltic Rail Services ja ASi Eesti Raudtee esindajatega Eesti Raudtee 66% aktsiate erastamislepingu, mille tagajärjel jäi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele tähtaegselt edasi kandmata 12,5 miljonit, valitsuse eelarvevälise omandireformi reservfondi 7,5 miljonit ja stabiliseerimisreservi 30 miljonit krooni.

2001.aasta augustis sõlmis Liivik erastamisagentuuri juhina riigi nimel BRSiga protokolli Valga Külmutusvagunite Depoo võimalike nõuete kohta Eesti Raudtee vastu, võttes niimoodi riigile ebaseadusliku kohustuse 96 miljoni 135 232 krooni ulatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing