EPL: Torm takistab Elioni merekaabli remonti

05. veebruar 2004, 08:20

Läänemerel valitseva tormi tõttu venivad Elioni sidekaabli remonditööd.

Esmaspäeval Stockholmist Läänemerele kaablit remontima läinud Telia-Sonera ühisosalusega laev Pleijel seisab mitmendat päeva Rootsi saarestikus tormivarjus, sest valitsevad ilmaolud ei lase kaablit parandada, kirjutab Eesti Päevaleht.

Purunenud kaabli kohal merel puhus eile tuul kiirusega 18 m/s ja lained küündisid viie meetrini. Elioni pressiesindaja Ain Parmase sõnul loodavad nad ilma paranedes valguskaabli remontida hiljemalt nädala lõpuks.

Katkises kaablis ei tööta ükski kanal, mis tähendab, et arvatavasti on puruks kogu merepõhja mööda jooksnud valguskaabel. ?Seni me veel ei tea, kuidas kaabel täpselt katki on,? ütles Parmas.

Kuna purunemiskoht asub sadakonna meetri sügavusel merepõhjas, on välistatud, et kaabli võis puruks tõmmata mõni ankru merre visanud laev. ?Laevade ankruketid pole lihtsalt nii pikad, et ulatuks seal põhja,? ütles veeteede ameti navigatsiooniteabe talituse juht Enn Sepp. ?Ükski hoovus pole ka nii tugev, et kaabli purustaks.?

Elioni teatel hakati kohe pärast avariiteate saamist pidama Rootsiga ühendust Soome kaudu, sest firmal jookseb mööda Soome lahe põhja Helsingisse kaks valguskaablit. ?Täna töötab meil ligikaudu 80% tavapärasest välisühenduse mahust,? ütles Parmas.

Kokku kulgeb Eesti territoriaalvetes 30 kaabli ringis. Rahvusvahelisi sideliine on Eestis kaheksa, sest peale merekaablite on Eesti maa-aluseid kaableid kaudu ühenduses Läti ja Venemaaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing