Tugeva nõudluse ootus tõstis nafta hinda

Peeter Stamberg 12. märts 2004, 00:00

Nafta hind tegi Londonis läbi tõusu pärast seda, kui Rahvusvaheline Energeetikaagentuur (IEA) teatas, et nõudlus nafta järele kasvab kiiremini, kui eeldatakse, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

IEA prognooside järgi võib nõudlus teha läbi seitsme aasta suurima tõusu eelkõige Hiina majanduse kasvu tõttu.

Londonis maksis naftabarrel eile õhtul kell 17.30 32,30 dollarit ehk ligi ühe protsendi võrra enam kui kolmapäeval.

?Hiina nõudlus on kasvamas,? ütles Wood Mackenzie Consultantsi naftaanalüütik John Waterlow. ?Iga kuuga läheb raport üha optimistlikumaks,? lisas ta IEA raportit kommenteerides. Raport on viiel kuul järjest nafta nõudluse prognoose tõstnud. Värske raporti kohaselt võib nõudlus sellel aastal kasvada 1,65 miljoni barreli (1 barrel on ligikaudu 159 liitrit) võrra päevas. Kokku peaks maailma nõudlus olema keskmiselt 80,2 miljonit barrelit päevas.

Nafta hind on võrreldes 10. veebruariga, mil Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) kvootide kärpimisotsusest teatas, tõusnud 11 protsenti. Eile ütles Araabia Ühendemiraatide naftaminister, et OPEC võib kvootide langetamise edasi lükata. Seega ei pruugi aprillist kolmandikku maailma naftanõudlusest rahuldavaid riike koondav organisatsioon kvoote aprillist kümnendiku võrra kärpida.

Nafta hinda on kergitanud ka rahutused Venezuelas. Lõuna-Ameerika riigis on levinud rahulolematus riigipea Hugo Chavezi vastu. Kuna Venezuela on USA suuruselt teine naftaga varustaja, siis kardetakse, et suvel võib tekkida USAs kütusepuudujääke. Teatavasti meeldib ühendriiklastel suvel puhkuse ajal autodega reisida. Autosid eelistatakse lennukitele transpordivahendina eelkõige pärast 2001. aasta septembrikuu terrorirünnakuid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing